PAKLENO DOBA

U Europi je prošlo ljeto bilo najtoplije u povijesti mjerenja, što nas još čeka?

Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

Proteklo ljeto u Europi bilo je najtoplije u povijesti mjerenja i ekstremne suše sada su 20 puta izvjesnije, upozorava međunarodni istraživački tim koji je proučavao sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta.

Suše koje se obično događaju jednom u 400 godina, zbog globalnog zatopljenja sada se očekuju jednom u 20 godina, upozorava isti tim, a prenosi N1.

Slični rekordi zabilježeni su u Sjevernoj Americi i Kini.

Prosječna temperatura viša 1,2 stupnja nego u predindustrijsko doba

Istraživanje je bilo fokusirano na vlažnost tla. Proučavao se sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta, na dubini do sedam centimetara, kao i u zoni korijena, na dubini do metar, odakle biljke crpe najviše vlažnosti.

Zbog temperature koja je viša 1,2 stupnja nego u predindustrijskoj eri, namanje pet puta je vjerojatnije da će površinski sloj zemlje biti pogođen sušnim uvjetima, a čak je 20 puta vjerojatnije da se to dogodi i u zoni korijena. Jaka suša, nestašica vode i požari su samo neke od posljedica, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari