'MJESTO ZA ŽIVOTNU RAZNOLIKOST'

U europskom velegradu otvara se prvi LGBT vrtić: ‘Imat ćemo i knjige u kojima se princ vjenčava s drugim princom’

Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

U Berlinu se otvara prvi njemački LGBT dječji vrtić. Kako je priopćeno, već je popunjeno 60 od ukupno 93 mjesta. No pojavile su se i kritike na račun osnivača

Dječji vrtić će biti dio ustanove koja će se zvati „Mjesto za životnu raznolikost Südkreuz“. Zgrada u ulici Ella Barowsky 27/28 pretvorit će se u višegeneracijsku kuću za homoseksualne, biseksualne, transseksualne i intersekusalne osobe. U zgradi će biti smješteni savjetovalište, odjel za njegu starih i bolesnih i – novi dječji vrtić, piše DW.

Već su imenovani direktor vrtića i njegov zamjenik, a prema riječima Marcela de Groota, izvršnog direktora Savjetovališta za LGBT-osobe, „jedan od te dvojice pripada LGBT zajednici“. De Groot kaže da je izbor odgajatelja još u tijeku: „Nećemo odbiti ni heteroseksualne osobe koje smatraju da je ovo dobra stvar”. On dodaje da će vrtić imati mjesta za 93 djece, te da je već popunjeno 60 mjesta.

Dječak u haljinici

Za njemačke medije De Groot je naveo primjer roditelja koji su prijavili dijete u ovaj vrtić: „Roditeljski par je prijavio svog sina u vrtić, jer on za rođendansku proslavu rado oblači haljinice i stavlja špangice u kosu. Oni se nadaju da će kod nas biti bolje prihvaćen nego u drugim vrtićima.”

On dodaje da se primaju sva djeca, da postoje prijave roditelja iz LGBT zajednice, ali djecu upisuju i roditelji koji stanuju u blizini.

Pedagoški koncept predviđa da se u vrtiću otvoreno pokazuje što znači biti homoseksualna osoba. „Imat ćemo deset uobičajenih knjiga za djecu, ali onda i tri u kojima se princ vjenčava s drugim princom”, kaže Marcel de Groot.

On kaže da će u svemu drugome vrtić biti kao i svi ostali, ali djeci koja nisu heteroseksualna kasnije će biti olakšano da sami javno deklariraju svoju seksualnu orijentaciju. Sve ostalo je, prema njegovim riječima, kao i u svakom drugom berlinskom vrtiću, samo će LGBT zajednica biti nešto vidljivija.

Zagovornik pedofilije u upravnom tijelu?

Međutim, njemački mediji su iznijeli i jednu zabrinjavajuću činjenicu. Konzervativni tjednik Focus je prije nekoliko dana objavio da je u nadzornom odboru savjetovališta koje osniva dječji vrtić i 86-godišnji Rüdiger Lautmann.

Ovaj socioolog je svojevremeno izazvao veliku raspravu u njemačkoj javnosti kada je 1994. objavio knjigu „Želja za djetetom. Portret pedofila”. Odmah je uslijedila optužba da autor zagovara seksualne odnose odraslih s djecom, a on se branio time što je rekao da je samo htio rasvijetliti ponašanje počinitelja kako bi se ono bolje shvatilo.

Pored podsjećanja na ovu spornu knjigu, Focus je iznio još neke podatke: „Osim toga Lautmann je bio je član radne zajednice Humana seksualnost, koja je pored ostalog 1997. izdala brošuru Dijete i seksualnost. Tu se kaže: ‚Čovjek se osjeća prisiljen najprije općenito upozoriti na seksualnost između djece i odraslih, iako je u načelu potvrđuje‘.“

Lautmann je prema Focusu još 1979. sudjelovao u podnošenju zahtijeva za izbacivanje članka 176. iz Kaznenog zakona prema kojem su seksualne radnje s djecom mlađom od 14 godina kažnjive.

De Groot o tome kaže da Lautmann nije ni na koji način povezan sa svakodnevnim poslom i da bi to inače bilo problematično.

Gradska uprava Berlina je na pitanje lista Bild odgovorila da će vrlo brzo pismeno definirati nadležnosti u vezi s dječjim vrtićem, te će o svemu detaljno raspravljati s partnerima, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari