U FAZI PRIPREME: Evo koja se nova pravila uvode za taksiste i uberovce

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Javna rasprava o novim pravilnicima trajat će 15 dana i u tom periodu zainteresirani mogu iznijeti svoje prijedloge i primjedbe

Prema prijedlogu Pravilnika o posebnim uvjetima za vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe, automobili koje koriste taksisti do 2021. neće smjeti biti stariji od sedam godina, a nakon te godine moći će biti stari najviše pet godina.

Isti pravilnik obvezuje da sva vozila za autotaksi prijevoz, a time i Uberova, moraju na krovu imati oznaku koja sadrži riječ taxi, piše tportal.

Na bočnim stranama, osim natpisa taxi, pisat će ime i prezime te mjesto prebivališta fizičke osobe obrtnika prijevoznika, odnosno naziv tvrtke i sjedište pravne osobe prijevoznika.

U taksiju će biti ugrađeni taksimetri, osim ako se naknada za prijevoz ne određuje uz pomoć elektroničke aplikacije. Oni koji budu imali taksimetar morat će uz njega na vidljivo mjesto postaviti cjenik usluge.

Ne traži se, primjerice, da taksi ima klima-uređaj, naslon za glavu, broj zračnih jastuka, itd. U odnosu na sadašnji pravilnik, prema ovom prijedlogu, taksiji više ne moraju imati petero vrata niti se određuje volumen prtljažnika.

Prema prijedlogu Pravilnika o licencijama u djelatnosti cestovnog prometa, navedeno je kako su osobe koje obavljaju djelatnost autotaksi prijevoza, a nemaju licencije, dužne u roku od osam dana od stupanja na snagu Pravilnika podnijeti zahtjev s dokumentacijom kojom dokazuju ispunjavanje uvjeta za dobivanje licencije.

Javna rasprava o novim pravilnicima trajat će 15 dana i u tom periodu zainteresirani mogu iznijeti svoje prijedloge i primjedbe, piše tportal.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari