PRATITE UŽIVO

U HRVATSKOJ IMAMO 232 NOVA SLUČAJA: Nažalost, četvero preminulih. Đikić: ‘Moramo se pripremiti’

FOTO: PIXSELL

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj zabilježen je 232 slučaj zaraze koronavirusom, dok su četiri osobe preminule.

  • Na respiratoru se nalazi 24 osobe, a Stožer je donio odluke koje se tiču Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije te se odnose na sportska natjecanja i zabrane odlaska u domove za umirovljenike.
  • U svijetu je službeno zaraženo 32.097.561 osoba, a brojka preminulih iznosi 981.968
  • Njemačka bilježi nagli skok zaraženih; ta država je stavila Ličko-senjsku županiju na crvenu listu
    Usprkos ‘lockdownu’ u Izraelu povećan broj dnevnih zaraza, slijedi pooštravanje zaključavanja

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Beroš na Vladi: ‘Broj zaraženih pada treći tjedan zaredom’

12:40 – Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto”, rekao je Beroš.

Od ukupno broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto. Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata. U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru je stavljeno 23, dok su otpuštena 223 pacijenta. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godina.

U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja koronavirusa među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika su u samoizolaciji. Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Ravnateljima bolnica upućena je obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi, rekao je Beroš.

Austrija zabranila ‘partijanje’ na skijalištima
12:30 – Turistima koji u Austriju dolaze radi zimskih sportova neće se dopustiti zabava tijekom nadolazeće snježne sezone kako bi se spriječio prijenos covida-19 i spasila vitalna turistička industrija, objavila je vlada u četvrtak.

Austrijske tvrtke i političare proteklih je dana uznemirila činjenica da sve više europskih zemalja upozorava na putovanja u Beč, ali i u austrijske alpske regije zbog sve većeg broja zaraza. Kancelar Sebastian Kurz rekao je da će turisti tijekom sezone moći skijati, jesti u restoranima i prisustvovati kulturnim događajima.

Ali apres ski kao što znamo neće biti moguć”, dodao je misleći na ‘partijanje’ na skijalištima koje obično počinje popodne nakon zatvaranja skijaških staza. Otvoreni i zatvoreni barovi smiju posluživati ​​hranu i piće samo za goste koji sjede.

Uz to u austrijskim planinskim područjima restorani i barovi zatvarat će se u 22 sata. Industrija turizma i razonode čini 15 posto austrijske gospodarske proizvodnje. Vlada je kritizirana zbog ponašanja u prethodnoj skijaškoj sezoni, kada su stotine turista iz cijele Europe zaražene na popularnom skijalištu Ischgl.

Odvjetnik potrošača digao je u utorak tužbu protiv vlade u ime troje zaraženih posjetitelja Ischgla i u ime obitelji pacijenta s covidom-19 koji je umro.

3 nova slučaja u Koprivničko-križevačkoj županiji
12:17 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba.

Dvije su osobe proglašene zdravima, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je osam aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 205 slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 58 osoba.

Gnjev u Marseilleu nakon odluke o zatvaranju barova i restorana
12:09 – Lokalne vlasti u Marseilleu ljutito su reagirale u četvrtak na zatvaranje gradskih barova i restorana, priopćivši da se francuska vlada, koja je donijela tu mjeru u svrhu suzbijanja rasta broja slučajeva covida-19, nije s njima konzultirala o tom pitanju.

Ministar zdravstva Olivier Veran naredio je zatvaranje barova i restorana u Marseilleu na dva tjedna od sljedećeg ponedjeljka, nakon što je za taj grad i okolnu regiju na obali Sredozemlja objavljena maksimalna razina upozorenja zbog širenja virusa. Lokalni političari tvrde da ta mjera nije srazmjerna riziku te da će uništiti njihovo gospodarstvo.

S iznenađenjem i ljutnjom dočekala sam odluku u donošenju koje gradske vlasti Marseillea nisu bile konzultirane”, napisala je na Twitteru gradonačelnica Michele Rubirola. “Ništa u situaciji s javnim zdravljem ne opravdava ovaj potez. Neću dopustiti da građani Marseillea postanu žrtve političkih odluka koje nitko ne razumije.”

Renaud Muselier, predsjednik regionalnog vijeća Provansa-Alpe-Azurna obala koje uključuje Marseille, rekao je da zatvaranje predstavlja kolektivnu kaznu za ljude u toj regiji. “Ova odluka je jednostrana, apsurdna i nepravedna”, napisao je Muselier na Twitteru.

Odgovarajući na kritike, Veran je objavio na Tweeteru da je svrha zatvaranja barova i restorana zaštititi ljude u Marseilleu jer se epidemija pogoršava te da je o tome unaprijed obavijestio lokalne dužnosnike.

Novo žarište u Švicarskoj: Čak 2.500 studenata ne smije mrdnuti s kampusa
12:07 – U žarište koronavirusa u Švicarskoj odjednom se pretvorilo švicarsko visoko učilište za hotelijerstvo i ugostiteljstvo École hôtelière de Lausanne (EHL). Kako javlja portal Bote.ch, vlasni Waadt kantona su odjednom u karantenu poslale čak 80 posto studenata tog učilišta.

EHL inače prima 3.200 studenata, a čak 2.500 njih mora biti do daljnjega u svojim smještajima u kampusu. Zadravstvene vlasti u kantonu odredile su mjere za studente nakon što je otkriveno da je njih 11 zaraženo koronavirusom.

Objavili su kako je došlo do izbijanja novog žarišta, a kanton je ranije, 15. rujna, odredio zatvaranje svih noćnih klubova. To je potaknulo studente da organiziraju tulume u vlastitom aranžmanu na koje su dolazili bez maski i puno masovnije nego prije.

Karim Boubaker, šef za zdravstvo kantota Waadt, rekao je da će karantena studentima trajati do 28. rujna te je otkrio da je uvedena još u petak. Testiranja mnogih studenata provela su se u međuvremenu, a i još se provode. Čelni ljudi EHL-a kazali su da je za studente u najkraćem roku organizirana online nastava i da se u kampusu uvode puno strože sanitarne mjere.

Cjepivo za Covid: zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
11:50 – Zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Europske komisije i farmaceutske industrije u vezi cjepiva za covid-19, tvrdeći da imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je Komisija potpisala s nekim laboratorijima.

Europarlamentarci su u srijedu raspravljali s predstavnicima farmaceutskih tvrtki Sanofi i Curevac, Europske medicinske agencije (EMA) te predstavnicima civilnog društva o tome kako osigurati brzu i sigurnu opskrbu cjepivima protiv covida-19.

“Imamo vrlo malo informacija o sadržaju ugovora potpisanim između Europske komisije i nekih laboratorija (…) čak ne znamo ni koliko je takvih ugovora potpisano”, rekao je predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, francuski zastupnik Pascal Canfin (Renew Europe).

Optuživši Komisiju i tvrtke za nedostatak transparentnosti, istaknuo je da eurozastupnici traže više informacija o fazama istraživanja cjepiva protiv covida-19, o obvezama koje su preuzili laboratoriji i da li je izgledno da će ih ispuniti. Zastupnici su također upozorili da, osim što je važno što prije osigurati cjepiva, Komisija i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje kao takvo.

Predstavnici Sanofija i Curevaca su kazali da će u 2021. proizvesti milijardu doza cjepiva te istaknuli da im je na prvom mjestu sigurnost. EMA ističe da niti jedno cjepivo nije 100 posto sigurno i da nije bez rizika, ali da će cjepiva biti odobrena tek kada korisnost lijeka prevagne nad rizicima.

Curevac i nevladina udruga Vaccines Europe traže, po uzoru na SAD, da se javno obznani tko snosi odgovornost za skrivene nuspojave, čemu su se neki zastupnici usprotivili. Vaccines Europe također ističe da je potrebno osam milijardi doza da bi se cijepilo 50 posto svjetskog stanovništva, dok godišnja proizvodnja iznosi pet milijardi doza.

Neki se zastupnice također pitaju da li su nacionalni pravni okviri dovoljni da se osigura tako velika proizvodnja te kako pomiriti pitanje intelektualnog vlasništva s potrebom da buduća cjepiva budu dostupna gotovo svima.

Predsjednik Odbora za industriju, istraživanja i energetiku Christian Busoi (EPP) je istaknuo da “dobro cjepivo mora biti učinkovito, sigurno, dostupno, da se mora brzo razviti i moći dobiti odobrenje za stavljanje na tržište”.

“Ali s Uninjom i cijelim svijetom koji su usred pandemije covida-19, vrijeme je jedna od stvari koju jednostavno nemamo”, upozorio je Busoi. Europska komisija je u lipnju predstavila europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene cjepiva protiv covida-19, kao najboljeg načina za postizanje trajnog rješenja za pandemiju.

Ciljevi su strategije su osigurati kvalitetna, sigurna i učinkovita cjepiva, državama članicama i njihovim stanovnicima osigurati brz pristup cjepivima i istodobno biti predvodnik u solidarnosti na svjetskoj razini te što je prije moguće osigurati pravedan pristup cjenovno pristupačnom cjepivu.

U Međimurskoj žuopaniji 5 novozaraženih
11:45 – Do sada je u Međimurju testirano ukupno 6 312 osoba. Od jučer neobrađenih 113 uzetih uzoraka, 5 nalaza je pozitivno, a 108 nalaza je negativno. Danas do 11 sati, testirano je 106 osoba, 16 nalaza je negativno, ostalih 90 je u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 708 osoba.

Trenutno je 54 aktivna slučaja – 9 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 19 osoba sa svadbenih svečanosti, 9 osoba je kontakt sa oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 13 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, 2 osobe koje su se vratile sa ljetovanja, 2 osobe strani državljani koji rade na području MŽ i 2 osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

Epidemiološka situacija je stabilna. Četiri osobe su oporavljene, a novopozitivne osobe su kontakti oboljelih koji su prisustvovali svadbi i testirani su iz samoizolacije.

38 novih slučajeva u Zagrebu
11:40 – U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u posljednja 24 sata testirano je 788 uzoraka, a među novooboljelima njih 14 su kontakti od prije pozitivnih osoba.

Negativnu epidemiološku anamnezu ima njih 21, dva su slučaja uvoza – iz BiH i Slovenije, a jedan slučaj je povratak s godišnjeg odmora, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Tijekom zadnja 24 sata od zaraze koronavirusom oporavile su se 153 osobe, a za 193 osobe je određena mjera samoizolacije. Šikić je naglasila da je ovaj broj oporavljenih osoba rezultat izmjene trajanja izolacije, odnosno liječenja, s 14 na deset dana.

Vezano za škole, tri su pozitivna učenika u tri srednje škole, dva učenika u dvije osnovne škole i jedan nastavnik u osnovnoj školi. U samoizolaciju je stavljeno 38 učenika osnovnih škola i 23 učenika srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da je kroz Covid ambulante prošle 308 osoba, samoizolacija je određena za tri osobe, a na testiranje je upućeno 266 osoba. Na drive-in punktovima testirane su 254 osobe.

Ravnatelj NZJZ-a PGŽ: ‘Njegovateljica se zarazila i proširila koronu po domu’
11:34 – Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Vladimir Mićović, komentirao je za N1 novo žarište u toj županji. Naime, u Primorsko-goranskoj županiji danas je 36 novozaraženih te 28 ozdravljenih. Među novim slučajevima je u 28 korisnika delničkog Doma za starije. Iz Doma je testirano 47 osoba. Mićović se osvrnuo na ovaj rekord dnevno zaraženih.

“Ovo je najgori dan u Primorsko-goranskoj županiji vezano za krizu Covid-19. Radi se o starijim ljudima, postoji opasnost da se jedna takva pozitivnost ne odrazi na njihovo zdravstveno stanje i nažalost, zdravstvene posljedice mogu biti puno ozbiljnije. Virus je proširila njegovateljica koja je bila dobila temperaturu tijekom dana, odmah je izolirana. Međutim, ipak je virus učinio svoje. Očito u tijeku te inkubacije, do pojave simptoma, virus je ušao u dom za starije u Delnicama”, rekao je Mićović za N1.

Beroš: ‘Brine me skok oboljelih u Delnicama u domu’
11:20 – Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da epidemiološki podaci ipak ukazuju na trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom, dok podatak o 266 osoba na bolničkom liječenju pokazuje da nema naznaka preopterećenosti zdravstvenog sustava.

“Danas imamo 232 zaražena, ako kompariramo s prošlim četvrtkom, kada ih je bilo 250, ipak je manje. Pretprošli četvrtak bilo je 291, dakle trend ipak pokazuje smanjenje. Danas je hospitalizirano 266 osoba, 23 je zaprimljeno, a 30 otpušteno pa i dalje nema naznaka preopterećenja zdravstvenog sustava”, rekao je Beroš novinarima ispred Banskih dvora.

No, brine ga skok oboljelih u Delnicama, među korisnicima doma za starije. “To je ono što govorimo cijelo vrijeme, da pratimo epidemiološku situaciju i da na svako takvo mikrožarište nastojimo odgovoriti adekvatnim epidemiološkim mjerama”, kazao je Beroš.

‘Odgovorno ponašanje građana u Istri dalo dobre rezultate u borbi protiv covida’
11:15 – Gotovo već dva tjedna Istra dnevno ne bilježi više od dva slučaja zaraze koronavirusom, što je rezultat pravodobnih mjera i odgovornog ponašanja građana, ocijenio je u četvrtak u izjavi za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

To je zasigurno rezultat pravodobnih mjera istarskog Stožera civilne zaštite, ali i discipline i odgovornog ponašanja građana Istre te podrške županije, gradova i općine, istaknuo je Kozlevac. Naime, u Istarskoj županiji trenutno je svega devet aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, od kojih je samo jedna hospitalizirana u pulskoj Općoj bolnici, dok se u mjerama samoizolacije nalazi 71 osoba.

Da je situacija na istarskom poluotoku pod kontrolom i stabilna, potvrdio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac i očekuje da će se nastaviti trend dobrih rezultata. Stožer će, dodoa je, ovisno o tome razmotriti moguće otpuštanje nekih mjera.

“To je stil i način rada istarskog Stožera svih ovih sedam mjeseci. Pomno pratimo i analiziramo situaciju zajedno s našim epidemiolozima i donosimo mjere neovisno o tome jesu li one mjere kojima nešto zaoštravamo, ograničavamo ili popuštamo”, rekao je Kozlevac. Pozvao je građane da i dalje budu odgovorni, jer je to ključ uspjeha u borbi protiv ove epidemije.

“Kad govorim da je situacija povoljna, to znači da nemamo novih žarišta, da ovo sve što imamo u samoizolaciji su ljudi iz postojećih izvora. Ono što bih htio reći je da građani kao što su i do sada bili odgovorni, da nastave tako biti i dalje, da budemo što manje mobilni, da se ne krećemo pretjerano u druge krajeve i obrnuto i da sva druženja razne evente skratimo na najmanju moguću mjeru te da to bude u krugu obitelji. To je ključ dobre situacije”, zaključio je načelnik Kozlevac.

U KBC-u Split liječeno 456 korona bolesnika, umrlo 78
11:00 – Na Klinici za infektivne bolesti KBC-a Split od početka pandemije koronavirusa, koji je Hrvatsku zahvatio sredinom ožujka, liječeno je ukupno 456 pacijenata, od kojih je umrlo njih 78, najviše štićenika domova za starije i nemoćne osobe.

Među tim pacijentima bilo je 61 posto muškaraca i 39 posto žena, troje djece u dobi do 18 godina, a najbrojniji hospitalizirani bolesnici su oni s 50 i više godina. Šef Klinike za infektivne bolesti Ivo Ivić izjavio je Hini da očekuju veće probleme ove jeseni i zime, kada će u sezoni gripe sigurno porasti broj zaraženih.

“Tada ćemo morati razdvojiti gripu od koronavirusa i vidjeti tko ima koju infekciju, što će biti dosta komplicirano i teško. No, i dalje vjerujem da ćemo uz ovakve protuepidemijske mjere moći smanjiti širenje gripe i Covida-19”, kazao je.

Da smo u sezonama gripe, u vrijeme kada nije bilo koronavirusa, poduzimali ovakve mjere zaštite gripa bi bila minimalan problem, jer se ne bi mogla širiti, dodao je Ivić. Na Klinici za infektivne bolesti skoncentrirani su na Covid-19, pa primaju vrlo ograničeni broj drugih bolesnika, trenutno ih tamo leži tek četvoro. S obzirom da im je potreban veliki broj izolacijskih soba, nedostatak rješavaju koristeći sobe na drugim odjelima.

Ivić kaže da na pacijentima koji su preminuli od koronavirusa uglavnom ne rade obdukcije već se ide na kliničku dijagnozu. Obdukcija se radi jedino u slučaju posebnog sudskog naloga, a više od 70 posto obitelji ne želi obdukciju, dodao je.

Na području Splitsko-dalmatinske županije sada je nešto bolja situacija s koronavirusom, kaže Ivić, iako su u usporedbi s ostatkom Hrvatske i dalje najgori, što potvrđuje podatak da je od svih novootkrivenih pozitivnih osoba četvrtina u toj županiji.

5 novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
10:52 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a svih pet novooboljelih osoba je s područja Bjelovara, priopćio je županijski Stožer.

Među novooboljelim osobama je troje učenika. Jedan je u Drugoj osnovnoj školi Bjelovar, drugi u Prvoj osnovnoj školi Bjelovar, a među novooboljelima je i jedan učenik gimnazije. Njihovi su razredi stavljeni u samoizolaciju.

U Zagrebačkoj županiji 16 novozaraženih
10:51 – U Zagrebačkoj je županiji u posljednja 24 sata potvrđeno 16 osoba. Petero novoobljelih je iz Vrbovca,troje iz općine Brckovljani, dvoje iz Dugog Sela te po jedna osoba iz Zaprešića, Velike Gorice, Ivanić Grada, Svetog Ivana Zeline i općina Pokupsko i Bedenica.

3 novozaražene osobe u Brodsko-posavskoj županiji
10:50 – U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedna preminula osoba. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području općina Oriovac, Bebrina i Gornja Vrba. Na covid odjelu slavonskobrodske Opće bolnice preminula je jedna starija muška osoba pozitivna na covid-19 u dobi od 92 godine, koja je bila na respiratoru.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 615, dok je broj aktivnih slučajeva 59 (4 aktivne osobe manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 10 osoba (3 osobe manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 687 osoba (49 osoba manje nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 7 novih
10:30 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (imaju utvrđenu epidemiološku vezu), dvije muške osobe iz Ploča (za jednu utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Konavala (ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj osobi iz Orebića te jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području županije.

Izliječeno je 16 osoba: devet iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke te jedna iz
Dubrovačkog primorja. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 18 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe.

Od početka pandemije analizirano je 13 485 uzoraka. U samoizolaciji je 378 osoba, a u posljednja 24 nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Otpočetka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za
javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

1 novi slučaj u Ličko-senjskoj županiji
10:12 – S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od COVID-19. Oboljela osoba je s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Ukupno je oboljela 161 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 54 aktivnih slučaja, 105 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama:

1. Otočac – 20

2. Gospić – 24

3. Plitvička jezera – 3

4. Perušić – 4

5. Senj -1

6. Novalja – 1

7. Vrhovine – 1

U protekla 24 h testirano je 13 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 249 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Nacionalni stožer civilne zaštite: Imamo 232 nova slučaja zaraze
10:00 – U posljednja 24 sata zabilježena su 232 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1200. Među njima je 266 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Četiri osobe su preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 15572 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 261 preminulo. Ukupno se oporavilo 14111 osoba, od toga 296 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9329 osoba.

Do danas je ukupno testirano 279 035 osoba, od toga 5351 u posljednja 24 sata.

U Zadarskoj županiji 5 novozaraženih
9:54 – Na području Zadarske županije 5 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Među novozaraženima je jedna ukrajinska državljanka.

Na području Grada Zadra troje je pozotivno i jedna osoba sa područja općine Sv.Filip i Jakov. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 204 osobe, aktivni nadzor provodi se nad 387 osoba, a istekao je za njih 7350.

Trenutačno je na području Zadarske županije koronavirusom zaraženo 186 stanovnika, 99 muških i 87 ženskih osoba.

41 novi slučaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji
9:50 – Na području Splitsko-dalmatinske županije danas je 41 novooboljela osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih njih je 19 iz Splita, petero iz Klisa, po troje iz Imotskog, Sinja i Solina, po dvoje iz Kaštela i Makarske te po jedna novozaražena osoba iz Omiša, Podstrane, Trogira i Vrlike.

Među 41 novooboljelom osobom, njih 16 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostale epidemiološke obrađuje.

Đikić: ‘Stožer se uozbiljio’
9:38 – Hrvatski ugledni znanstvenik s adresom u Frankfurtu, Ivan Đikić, sudjelovao je na prvom u nizu interdisciplinarnih znanstvenih skupova posvećenih koronavirusu, naziva “Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka”. Osvrćući se na trenutačnu situaciju u Lijepoj našoj, Đikić je komentirao da su ove brojke posljedica ponašanja u proteklih mjesec dana.

“Virus je jako proširen u javnosti, po cijeloj Hrvatskoj, kad se vrati jesen i s pojavom drugh respiratornih bolesti, situacija nam može biti kompliciranija i za to se vrijeme moramo pripremiti. Najvažnije je odgovorno ponašanje”, prenosi N1 Đikićevu izjavu.

Đikić je komentirao i rad Nacionalnog stožera civilne zaštite pa je rekao da su na početku ljeta bile krive poruke da virus nije opasan pa kaže da su se sada uozbiljili i da testiraju više i prate javnost. Đikić je kritiku uputio i medijima i rekao da objavljuju senzacionalističke naslove o koroni.

“Mora u Hrvatskoj postojati struka, a to je Stožer koji će objavljivati prave informacije. Treba se obnoviti povjerenje u Stožer da bi se situacija dovela u normalno stanje. Nepotrebna je histerija, nepotrebno je plašenje ljudi”, dodao je znanstvenik.

36 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji
9:10 – U Primorsko-goranskoj županiji danas je ukupno 36 novozaraženih osoba i 28 ozdravljenih. Među novozaraženima je 28 korisnika Doma za starije osobe u Delnicama. (Iz Doma je testirano 47 osoba od kojih je 28 pozitivno).

Ostali pozitivni, njih 8, su svi kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestio je Županijski stožer.

Velik dio SAD-a neće biti cijepljen protiv Covida u 2020. godini
9:04 – Glavni američki epidemiolog te ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dr. Anthony Fauci, rekao je u srijedu Odboru za zdravstvo Senata da “veliki dio” Sjedinjenih Država ove godine neće biti cijepljen protiv Covid-19.

U slučaju da se cjepivo odobri i počne izbacivati ​​do kraja godine, Fauci kaže: “Ako govorite o tome tko će se cijepiti u prosincu ili studenom, to neće biti velik dio stanovništva. Kada dođete do siječnja i veljače iduće godine, a zatim dalje do travnja, tada bi SAD potencijalno mogao vidjeti doze ukupno oko 700 milijuna.

Fauci je rekao da oni koji imaju prioritet za rano cjepivo će vjerojatno biti ljudi koji rade u zdravstvu i oni koji su ranjiva skupina. “Nećemo imati na raspolaganju sve doze, na primjer, do kraja prosinca, uvest će se kako mjeseci prolaze. Kad dođete do možda trećeg ili četvrtog mjeseca 2021. godine, tada ćemo imati doze za sve”, rekao je dr. Fauci.

U Istarskoj županiji 2 pozitivne osobe
9:03 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 341 uzoraka briseva (188 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su 2 pozitivna.

Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak i povratak iz Bosne i Hercegovine. Za drugu osobu je epidemiološka obrada u tijeku. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 9 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba.

2 nova slučaja u Osječko-baranjskoj županiji
9:00 – Od ukupno 260 uzoraka obrađenih u zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije samo dva nalaza su bila pozitivna na koronavirus, a novopozitivne osobe su iz Darde i Osijeka.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 16 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su četiri na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 33 kontakt osobe novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 461 osoba.

Policija je samoinicijativno obavila provjeru 62 osobe i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

U SAD-u 37.330 zaraza u jednom danu
8:50 – U srijedu je u SAD-u zabilježeno 37.330 infekcija koronavirusom i 1.098 novih smrtnih slučajeva povezanih s virusima zabilježeno je u srijedu u Sjedinjenim Državama, prema Sveučilištu Johns Hopkins.

Ukupno, to je 6.934.205 slučajeva, uključujući 201.909 smrtnih slučajeva, po zbroju JHU. Ukupni iznosi uključuju slučajeve iz svih 50 država, Distrikta Columbia i drugih teritorija.

Manjak T stanica povećava rizike za covid-19 kod starijih
8:40 – Manjak određen vrste imunih stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina za covid-19, kažu američki znanstvenici.

Kad mikrobi uđu u tijelo potaknu imuni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana uz bakterije ili viruse. Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imuni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice.

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od covida-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunog sustava a posebno jači odgovor T stanica na koronavirus. Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T stanica i slabije koordinirani odgovor imunog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

Sa starenjem izvori naših nezrelih T stanica presušuju, objašnjava on. Imamo manje “neiskusnih” T stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu, dodaje on.

Starenje i prorjeđivanje nezrelih T stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunog sustava što povećava izglede za teži oblik covida-19, poručuju znanstvenici.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 7 novooboljelih
8:15 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Četiri osobe su s područja općine Topusko, dvije s područja grada Siska te jedna s područja grada Novske. Epidemiološke obrade su u tijeku.

11 novih slučajeva u Požeško-slavonskoj županiji
8:00 – U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 119 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Trenutno je aktivno 107 slučajeva zaraze korona virusom, 96 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 718 osoba, a ukupno je testirano 8537 osoba.

Rad od kuće dao zamah nordijskim gospodarstvima u pandemiji
7:15 – Dobro razvijena digitalna infrastruktura pomogla je nordijskim gospodarstvima da prebrode pandemiju bolje od većine Europe. Britansko gospodarstvo smanjilo se za oko petinu u drugom kvartalu, Španjolska je zabilježila pad od 18,5 posto, a eurozona kao cjelina 11,8 posto.

S druge strane, BDP Finske pao je samo 4,5 posto, dok su Švedska i Norveška zabilježile nešto veći pad od 8,3 odnosno 6,3 posto.

“Bolja digitalna infrastruktura znači da smo brže mogli raditi od kuće. Infrastruktura postoji i navikli smo je koristiti”, rekao je Robert Bergqvist, glavni ekonomist švedske banke SEB. “To je pomoglo očuvanju proizvodnje i potrošnje”.

Danska, Švedska, Finska i Nizozemska imale su najnaprednija digitalna gospodarstva u Europskoj uniji 2018., pokazalo je istraživanje Europske komisije, na osnovi konektivnosti, ljudskog kapitala, korištenja interneta i raširenosti e-trgovine.

Povećani broj zaraza u Njemačkoj
7:10 – Potvrđeni pozitivni slučajevi u Njemačkoj povećali su se s 2.143 na 278.070, prema podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Zabilježeni službeni broj žrtava porastao je s 19 na 9.428, pokazalo je istraživanje.

Broj smrtnih slučajeva u svijetu od korone prešao 975.000
7:07 – Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u svijetu prešao je 975 000, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, s trenutno 975.038 potvrđenih. Ove brojke dobivene su preko službenih podataka vlade. Sudeći po internetskoj stranici Worldometers.info, smrtnih slučajeva povezanih s Covidom je 981.968.

Ako se smrtne slučajeve nastave događati otprilike jednakom brzinom, svijet će pretrpjeti milijun mrtvih prije 1. listopada – ili unutar sljedećeg tjedna.

Kina ima 7 slučajeva zaraze, svi slučajevi uvezeni
7:05 – Kina je u srijedu izvijestila o sedam novih slučajeva Covid-19, dok je u srijedu imala 10 slučajeva, priopćile su u četvrtak državne zdravstvene vlasti u zemlji.

Nacionalno zdravstveno povjerenstvo priopćilo je da su svi novi slučajevi infekcije uvezeni te uključuju putnike iz inozemstva. Zabilježeno je 20 novih asimptomatskih slučajeva. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini sada iznosi 85.314, dok je broj poginulih ostao nepromijenjen na 4.634.

Izrael pooštrava ‘lockdown’
7:00 – Izrael pooštrava “lockdown” nakon alarmantnog porasta novih slučajeva, odlučila je vlada u četvrtak ujutro.

Premijer Bejamin Netanyahu izrazio je zabrinutost da nagli porast infekcija gura naciju na “rub ponora”. Izrael se vratio u blokadu, drugu po redu za vrijeme pandemije, 18. rujna, ali ministri su naredili potpunu blokadu kako bi se zaustavio porast, koji se bilježi 7.000 slučajeva dnevno u zemlji od 9 milijuna.

Manje će poduzeća moći poslovati, a bit će i dodatnih ograničenja u putovanjima, rekao je YNet.

Odluka Stožera u vezi Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije
Srijeda – Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, na prijedloge stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije, danas donio dvije Odluke vezane za navedene županije.

Od četvrtka na području Sisačko-moslavačke županije te idućih 14 dana na snazi su nužne epidemiološke mjere među kojima je ona da se maske obavezno nose u svim ustanovama koje se bave javnom djelatnošću te se zabranjuju posjeti bolnicama, domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama socijalne skrbi.

Na području Splitsko-dalmatinske županije odluka se odnosi na sportska natjecanja, a prema njoj gledatelji mogu prisustvovati sportskim natjecanjima na otvorenim terenima uz pridržavanje epidemioloških mjera uz uvjet da može biti popunjeno najviše 20 posto svake tribine. Natjecanja u zatvorenim objektima mogu se održavati bez prisustva gledatelja. Odluka vrijedi do 8. listopada.

Njemačka na popis rizičnih područja uvrstila Ličko-senjsku županiju
Srijeda – Njemačka je u srijedu na popis visoko rizičnih područja dodala regije iz 11 europskih zemalja, uključujući Ličko-senjsku županiju, čime je odbacila posljednju nadu u oživljavanje turizma u vrijeme kad brojnim zemljama prijeti drugi val koronavirusa.

Na popis Instituta Robert Koch uvrštene su glavne turističke destinacije poput francuskih regija Centre-Val de Loire, Bretanje i Normandije, Ličko-senjska županija u Hrvatskoj i Notranjsko-kraška regija u Sloveniji. Na listi su još prijestolnice Irske, Portugala i Danske, nizozemska pokrajina Utrecht, austrijska država Vorarlberg, većina Češke Republike, okrug Gyor u zapadnoj Mađarskoj i rumunjska Covasna.

Uvrštavanje na popis rizičnih područja obično slijedi kada Ministarstvo vanjskih poslova objavi preporuke protiv neophodnih putovanja u dotičnu regiju.

Zbog širenja epidemije Njemačka je na popis epidemiološki rizičnih područja u Hrvatskoj do sada stavila Dubrovačko-neretvansku, Požeško-slavonsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku, Brodsko-posavsku, Virovitičko-podravsku županiju i Zadarsku županiju.

Proglašenje nekog područja rizičnim znači da oni koji se od tamo vraćaju s odmora moraju testirati na koronavirus i ostati u samoizolaciji dok ne dobiju rezultat testiranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari