NAGLO SKOK BROJA ZARAŽENIH

U HRVATSKOJ NAJMANJE 17 NOVOZARAŽENIH: Korona se vratila, stigla i nova preporuka HZJZ-a

Foto: Ilustracija (Kristina Štedul Fabac/Pixsell)

Samo u Zagrebu zabilježeno je sedam novooboljelih

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) testirano je 16 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus

U posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Samo u Zagrebu zabilježeno je sedam novooboljelih. Na području grada Zagreba trenutno su aktivna 23 slučaja. Testirane su 94 osobe.

Sve skupa 279 ljudi je u samoizolaciji i 15 na kućnom liječenju.

Dvoje oboljelih u Osijeku

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata dvoje je novooboljelih od koronavirusa, a riječ je o osobama koje su boravile u Srbiji, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) testirano je 16 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus. Osobe su boravile u Srbiji, a javile su se epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature, priopćili su iz županijskog Stožera.

Oboljeli imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju. Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je tijekom večeri pet osoba stavljeno u samoizolaciju, ističu u Stožeru.

Dodaju kako se “danas nastavljaju razgovori s kontaktima oboljelih i određivanje samoizolacije kada je to epidemiološki potrebno”.

“Nije nužno kontakte bez simptoma testirati žurno, najvažnije je da kontakti poštuju mjere propisane samoizolacije. Osobe koje se nalaze u samoizolaciji, a osjete simptome, trebaju se hitno javiti epidemiologu”, pojasnila je na sjednici Stožera predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Tijekom epidemiji u Osječko-baranjskoj županiji ukupno je od koronavirusa oboljelo 136 osoba.

U Splitu i Solinu ukupno šest oboljelih

U Splitsko-dalmatinskoj županiji šest je novooboljelih od koronavirusa – jedna osoba je iz Splita, a pet ih je iz Solina, doznaje se u subotu u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Svi novooboljeli obiteljski su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva koji su importirani iz drugih država, navodi se u priopćenju Stožera u kojem se napominje i kako su ukupno obrađena 154 testa s području županije.

70 osoba nalazi se u samoizolaciji, jedna je osoba hospitalizirana, dok su svi testirani iz Centra za autizam Split kao i iz Osnovne škole Marjan negativni na COVID infekciju.

Jedan oboljeli u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 20. lipnja do 11:00 sati evidentirano je 135 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje su vidljive niže u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Jedan slučaj u Dubrovniku

“U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu.

U pitanju je mlađa muška osoba dobrog općeg stanja s blagim simptomima, a njegovi kontakti se obrađuju. Od ukupno 54 analizirana uzorka u petak, jedan se ponavlja, a preostala 52 su negativni.

Od početka pandemije na analizu je poslano 3395 uzoraka.

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH”, navodi se u priopćenju.

HZJZ preporučuje ukidanje posjeta domovima za starije

Zbog trenutne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu ukinuti posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući. Preporučuje se da na području Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije do daljnjega budu ukinute posjete korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi. Preporuka je i da se korisnicima ukinu odlasci kući u posjet kako se ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike, objavljeno je na internetskoj stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da lokalni stožeri u suradnji s nadležnim zavodima za javno zdravstvo prate epidemiološku situaciju na svom području te da temeljem kontinuiranih analiza donose preporuke o daljnjem postupanju vezano uz ukidanje ili dopuštanje posjeta korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi. S obzirom na novonastalu situaciju, građane se moli da se strogo pridržavaju navedenih uputa o ukidanju posjeta domovima za starije kako bi u što većoj mjeri zaštitili korisnike i zaposlenike od zaraze koronavirusom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj u kojima se navodi da se strane turiste s potvrđenim covidom-19 odmah prebacuje u  predviđenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti s blažim simptomima šalju kući u izolaciju po mogućnosti vlastitim prijevozom. Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje.

Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju. O završetku izolacije i zdravstvenom stanju skrbi nadležni liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju, navodi se uz ostalo u uputama objavljenima na internetskim stranicama HZJZ-a.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views