SLUŽBENI PODACI

U Hrvatskoj oko 25 istospolnih parova već ima djecu: ‘Istospolne obitelji s djecom su u Hrvatskoj već realnost’

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Samo su tri istospolna para koja su podijela zahtjev za posvojenje djeteta bila odbijena otkako je 2014. godine na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

U Hrvatskoj već postoji oko 25 istospolnih parova koji imaju djecu. Oko 15 ih ima svoju biološku djecu i riječ je o lezbijskim parovima, a desetak je parova koji su posvojili, kaže predsjednik Duginih obitelji Daniel Martinović, piše u subotu Jutarnji list.

“Prema našim informacijama, samo su tri istospolna para, otkako je 2014. stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, podnijela zahtjev za posvojenje djeteta. I sva tri su bila odbijena”, kazao je Martinović dan nakon objave važne presude Viskog upravnog suda, prenosi Net.hr.

Taj je sud donio prvu pravomoćnu presudu kojom se svim istospolnim parovima koji su registrirali životno partnerstvo otvaraju vrata da pod jednakim uvjetima kao i heteroseksualni parovi mogu pristupiti postupku posvojenja.

Visoki upravni sud tom je presudom pravomoćno osporio dosadašnji stav nadležnog ministarstva prema kojem istospolni parovi ne mogu pristupiti procjeni za posvojitelje.

Međutim, istospolne obitelji s djecom su, kaže Martinović, u Hrvatskoj već realnost i prije donošenja ove sudske odluke kojom su i tim parovima otvorena vrata za pristupanje postupku posvojenja.

Na pitanje koliko u Hrvatskoj ima istospolnih parova koji već imaju dijete, kaže da službenih i preciznih podataka nema, ali ih prema informacijama Udruge Dugine obitelji ima više desetaka.

Oko 15 istospolnih parova, kaže nam Martinović, imaju svoju biološku djecu. Riječ je o lezbijskim parovima koji u hrvatskim okolnostima lakše mogu ostvariti biološko roditeljstvo, bilo umjetnom oplodnjom u nekoj od država koje je dopuštaju i istospolnim parovima, bilo kućnom inseminacijom…

Postoji, kaže nam, i desetak parova koji su posvojili djecu. Na pitanje na koji su ih način posvojili, Martinović odgovara: u proteklih šest godina, nakon što su prva tri para koja su zatražila posvojenje bila odbijena, neki su posvojili djecu kao samci jer to u našim okolnostima mogu, a nakon toga su sklapali životno partnerstvo.

Njihovi partneri, jednako kao i partneri onih koji imaju biološku djecu, nakon ove presude također će podnijeti zahtjeve za posvojenje kako bi u punom pravnom smislu mogli biti roditelji djece koju ionako već odgajaju i podižu, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari