NE MORATE IH PUSTITI U DOM

Poskupljuje TV pristojba? Građani koje su uhvatili kontrolori: ‘To me koštalo 10.000 kuna’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Javna televizija govori kako provođenje kontrole plaćanja na određenom području HRT prijavljuje mjesnim policijskim postajama

Ravnatelj AEM-a, Josip Popovac, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 najavio je i da se uz opće povećanje troškova života može i razmotriti iznos radiotelevizijske pristojbe koja je sada 80 kuna, pišu RTL Vijesti.

Naveo je kako nije da se planira, ali tvrdi i kako do korekcije cijene nije došlo od 2010. godine. “Imamo inflatorna kretanja i definitivno je da će se u nekoj budućnosti morati korigirati visina pristojbe”, naveo je.

Dakako, informacija je to koja je izazvala bunu među građanima, a stigla je u vrijeme kada neke još uvijek na ulaznim vratima neugodno iznenađuju kontrolori javne televizije.

Kontrolori u akciji

Među njima je i jedna naša čitateljica koja je, kako nam govori, dobila čak pet računa i morala ih platiti na licu mjesta.

“Ne znam što bi bilo da sam rekla da nemam gotovinu doma”, kaže pa dodaje: “Mojoj susjedi su došla dvojica, ali im je rekla da nema novca, da dođu u petak i više nikad nisu došli”.

Ona pak nije bila te sreće.

“‘Dobar dan, ja sam inkasator HRT-a. Vi ne plaćate pretplatu, vidim’, kaže mi stariji gospodin. Kažem da ne, da sam podstanar i da plaćam samo one račune koje dobijem. Znam da sam prozirna kad govorim koliko tu živim i čiji je TV. Gospodin je ljubazan, pita me kako mi je puno ime i prezime, ali prijeti da će ići kod predstavnice stanara pitati koliko sam tu dugo, pa napraviti zapisnik, pa doći s policijom?! I tako ga puštam u stan”, prisjeća se.

“I kao, nije njemu u interesu da mi piše kaznu, koja je 1000 kuna kako sam kasnije vidjela, ali mi je ‘odfikario’ na licu mjesta pretplatu za pet mjeseci. Dobila sam i ‘odrezak’ sa svojim imenom i prezimenom kojim postajem redoviti pretplatnik HRT-ove pristojbe”, dodaje pa zaključuje: “Od svih televizija, trebam li napomenuti, da HRT najmanje gledam”.

‘Nemaju nalog za ulazak u stan’

Inače, kako je već sada izneseno u medijima u nekoliko navrata, ovlaštene osobe HRT-a nemaju sudski nalog za ulazak u stan. HRT je sam naveo kako prilikom obavljanja kontrole na terenu njihovi kontrolori moraju obvezniku predočiti službenu iskaznicu HRT-a te tek u slučaju pristanka stanara vrše provjeru u stanu. U slučaju izostanka, odnosno odbijanja suradnje ovlaštena osoba HRT-a ne ulazi u stan i sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama, zaključili su.

Što se pak tiče policije i navodnih poziva istoj, javna televizija govori kako provođenje kontrole plaćanja na određenom području HRT prijavljuje mjesnim policijskim postajama i obavještava ih o identitetu ovlaštenih osoba HRT-a koje kontroliraju na pojedinom području.

No, neki su se plaćanja pristojbe uspjeli riješiti, ali, trajalo je mjesecima.

Proces koji traje i košta

“Taman smo se preselili u novi stan par mjeseci nakon kupnje i renovacije. Kako sam bila sama s dvomjesečnim djetetom, refleksno sam otvorila vrata nakon što je netko pozvonio. No, to je bio inkasator kojeg je apsolutno bilo briga kad smo mi ušli u stan i imamo li televizor uopće već mi je isprintao račun za šest mjeseci unatrag koji sam ja trebala odmah platiti. Kako sam se našla u toj poziciji i kako mi ništa nije bilo jasno platila sam gotovo 500 kuna pretplate za HRT. Otad su mi računi redovito dolazili. Kako ne posjedujem televizor, a koristim mobitel i laptop koji su u vlasništvu tvrtke koja svakako plaća naknadu HRT-u za korištenje frekvencije, na internetu sam ispunila obrazac za otkazivanje pretplate. Sve sam im tako i napisala. Trebalo im je 10 mjeseci da mi prestanu slati račune”, ističe pa navodi kako je iste do tada redovito plaćala.

Sličnu, ali po osobni budžet nešto ‘težu’ priču ispričala nam je i treća sugovornica.

“Tijekom studentskih dana pustila sam inkasatore u podstanarski stan. Dok sam shvatila tko su i što žele, bilo je gotovo. Vidjeli su rabljeni, jeftini uređaj i počeli mi slati račune. Nakon selidbe iz spomenutog stana, neupoznata ‘romantikom’ koju nosi proces odjave televizijskog prijemnika, računi su stizali, a meni nitko nije javio. Studentska neodgovornost i lakoća življenja pod ruku s ljubaznošću doveli su me do 10 tisuća kuna duga – naplaćenih u dvije ovrhe. Osnovno dugovanje je, naime, višestruko uvećano troškovima rada svih onih koji su angažirani na procesima ovrhe. Skupa lekcija naučila me, ako ništa drugo, da ne otvaram vrata”, zaključuje, piše RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari