NOVI NACRT PRIJEDLOGA

U Hrvatskoj se uvodi očinski dopust! Podmiruje ga država u očevoj punoj plaći

Foto: Picsea/Unsplash

Taj će dopust biti dobrovoljan te će se moći iskoristiti samo u periodu nakon rođenja djeteta

Nacrt prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama uskoro će biti upućen u javnu raspravu i potom u daljnju proceduru, potvrđeno je iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za Jutarnji.

Naime, predviđa se uvođenje očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od deset radnih rada, a planirano je da naknadu tijekom dopusta u potpunosti podmiruje država te da ona odgovara očevoj punoj plaći, bez gornjeg limita.

Taj će dopust biti dobrovoljan te će moći iskoristiti samo u periodu nakon rođenja djeteta.

Povećat će se i naknade za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, i to sa sadašnjih 5.654,20 kuna na 7.500 kuna, no naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji imaju pravo na dopust do treće godine djetetova života, ostat će ista, to je 2.328,20 kuna mjesečno.

Hrvatska je među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU koje još nemaju definirani očinski dopust i koja će ga uvesti u zadnji čas, i to u najmanjem mogućem trajanju.

Što se tiče rodiljnih naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji time ostvaruju pravo na tri godine dopusta, nakon prve godine ipak neće biti financijskog poboljšanja, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari