PROIZVODNJA CJEPIVA

Oni jedini na svijetu imaju cjepivo protiv majmunskih boginja i tvrde da imaju dovoljno zaliha. Ali…

Photo: Unsplash/D.P.

Njemačka je naručila do ’40 000 doza’ cjepiva protiv velikih boginja, izjavio je ministar zdravstva Karl Lauterbach

Dostupne su dovoljne zalihe cjepiva Imvanex protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutne epidemije, rekao je proizvođač tog cjepiva za DPA u srijedu. Bavarian Nordic jedina je tvrtka na svijetu čije cjepivo protiv majmunskih boginja ima odobrenje regulatora.

Trenutno je moguće proizvesti 30 milijuna doza godišnje, rekao je glasnogovornik Rolf Sass Soerensen. Virus majmunskih boginja obično uzrokuje blage simptome kao što su osip, groznica i pustule, ali simptomi mogu biti i teški.

Spomenuta kompanija ima sjedište u Danskoj i tamo proizvodi cjepiva, iako je kompanija izvorno iz Münchena. Međutim, cjepivo je odobreno samo u SAD-u, pod nazivom Jynneos, te u Kanadi.

Tvrtka želi da joj se cjepivo odobri u Europskoj uniji, rekao je Soerensen i u tom smjeru poduzima korake. U Europi je cjepivo odobreno samo za velike boginje kod ljudi, koje se smatraju iskorijenjenima, dodao je Soerensen.

Kazao je i da tvrtka prima mnogo upita o cjepivu, ali nije naveo koje su zemlje kupile cjepivo i koliko doza. Njemačka je naručila “do 40 000 doza” cjepiva protiv velikih boginja, izjavio je ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Cjepivo Bavarian Nordica protiv velikih boginja izvorno je razvijeno u suradnji s američkom vladom nakon napada na Svjetski trgovinski centar 2001., kada je Washington strahovao od biološkog napada koji bi uključivao velike boginje.

Vlada je planirala cijepiti cijelu populaciju, rekao je Soerensen, ističući da su starija cjepiva povezana sa značajnim nuspojavama.

“Zato su došli k nama i tražili da napravimo bolju i noviju generaciju cjepiva protiv velikih boginja”, dodao je.

To je vrlo sigurno cjepivo koje je testirano na vrlo čvrstim podacima, dodao je, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views