'OLUJNI USPON' NA MORU

U Istri grmljavinsko nevrijeme, kod Bakra more jedan metar više od prosjeka. Upaljeni crveni meteoalarmi

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Na mareografskoj postaji u Bakru u petak je zabilježen vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu, što je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. , izvijestili su s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Kažu da prve analize jasno ukazuju da se radi o olujnom usponu, odnosno dizanju morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra

Neko vrijeme nakon podneva zagrebačkom regijom prolomio je jak pljusak i grmljavinsko nevrijeme, za koje se još uvijek ne zna ima li posljedica štete. Očekuje se i jak vjetar duž Jadrana, a tijekom vikenda kiša u gorju.

“Mjestimice olujni udari jugozapadnog i sjeverozapadnog vjetra. “Mjestimice obilna kiša, osobito na zapadu regije, također i grmljavinsko nevrijeme. Mjestimice izraženiji pljuskovi s grmljavinom”, kažu na stranicama DHMZ-a.

Najviše sunčanih razdoblja očekuje se na zapadu zemlje. Vjetrovito uz umjeren i na udare jak jugozapadnjak, a na moru i južni vjetar i jugo, mjestimice moguće olujni. Sredinom dana prolazno će zapuhati sjeverozapadnjak i zapadnjak, potom vjetar u slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 18 do 23 °C, ponegdje u Dalmaciji malo viša.

Nakon noćašnjeg nevremena u Puli zbrajaju štete. Riva je pod vodom, a i popucale su grane mnogih stabala u gradu.

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

U Umagu se danas more također izlilo na rivu.

Paralelno, na mareografskoj postaji u Bakru u petak je zabilježen vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu, što je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. kada je utemeljena postaja u Bakru, izvijestili su s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Vodostaj je zabilježen u 9 sati i 24 minute, a s Geofizičkog odsjeka PMF-a objasnili su da je nekoliko mogućih čimbenika koji su pridonijeli tako visokoj morskoj razini.

“Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode”, izvijestili su.

Također su naveli da pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko tri milimetra godišnje.

U susjednoj Sloveniji očekuje se jako nevrijeme i moguće poplave. Meteoalarm upozorava stanovnike Slovenije da se pripreme za ekstremne vremenske uvjete, piše RL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari