NEOBIČNO OTKRIĆE

U Jadranu pronađena divovska riba: ‘Može narasti i do 8 metara. Ovo je velika rijetkost’

Foto: Facebook Institut za oceanografiju i ribarstvo

Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadiju tranzicijske ličinke snimljena živa

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je na svojoj Facebook stranici kako su tijekom protekle zime dobili informacije o pronalasku čak četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne).

“Riba pojas je div među ribama, najduža koštunjava riba na svijetu, može doseći dužinu od 8 metara, a prema nekim izvorima naraste i značajno više. Možemo je pronaći u svim svjetskim morima, pa i u Jadranu. Bez obzira na veličinu, zanimljivost je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki. To najbolje ocrtava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Jadranu zabilježena samo 3 puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza”, kažu iz Instituta.

Nadalje u svom priopćenju napominju da pronalazak relativno velikog broja primjeraka zaista je neobičan. U cijelom Sredozemlju do sada je zabilježeno tek 60-ak susreta sa ovom vrstom, i to najviše u njegovom zapadnom dijelu, dodaju.

Teško ju je uočiti ronjenjem

“Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno “lebdeći” u okomitom položaju. Zbog takvog načina života ovu ribu je teško uočiti ronjenjem, te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti. Zato su najčešći susreti s njom kada se iz nekog razloga nasuče na obalu. Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadiju tranzicijske ličinke snimljena živa. Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine”, stoji u priopćenju Instituta.

Na kraju objave poručuju da ako je netko vidio nešto slično u moru ili nasukano na obali da im dojave u inbox, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari