RADOVI 'TEŠKI' 50 MILIJUNA EURA

U Albaniji otvorena NATO zračna baza, prva na zapadnom Balkanu

‘Ova baza predstavlja još jedan element sigurnosti za regiju Zapadnog Balkana, koja je, kao što dobro znamo, ugrožena neoimperijalističkim ambicijama i prijetnjama Ruske Federacije’

NATO je modernizirao staru bazu albanskog ratnog zrakoplovstva koja je izgrađena 50-ih godina prošlog stoljeća na površini od 350 hektara 80-ak kilometara južno od Tirane. Kucova je dugo bila napuštena, a sada je u nju investirano više od 50 milijuna eura. Dva talijanska lovca-bombardera Eurofighter sletjela su i tako službeno otvorila prvu NATO zračnu bazu na Zapadnom Balkanu. Otvorena je u vrijeme pojačanih ruskih prijetnji i bit će taktička i operativna baza saveza, piše 24ur.

Albanski premijer Edi Rama na otvaranju je istaknuo kako je Albanija, koja nema vlastite borbene zrakoplove, otvorila obnovljenu bazu za NATO zrakoplove u vrijeme sve većih prijetnji iz Rusije.

“Ova baza predstavlja još jedan element sigurnosti za regiju Zapadnog Balkana, koja je, kao što dobro znamo, ugrožena neoimperijalističkim ambicijama i prijetnjama Ruske Federacije”, rekao je.

Kupili su si dva vojna helikoptera

Albanski ministar obrane Niko Peleshi rekao je da će u bazi biti postavljeni i neki zrakoplovi albanskog ratnog zrakoplovstva, odnosno prva dva od šest helikoptera Black Hawk koje je Tirana kupila od Sjedinjenih Država, kao i prva tri drona Bayraktar koje je kupljeno iz Turske.

Kako prenosi srbijanska novinska agencija Tanjug, visoki albanski predstavnici također su na svečanosti istaknuli da će iz ove baze pružati pomoć susjednim državama u slučaju elementarnih nepogoda i njen značaj ne samo za Albaniju, već i za cijelu regiju.

Zračni prostor Albanije, koja je od 2009. članica NATO-a, a kopneno graniči s Crnom Gorom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom i Grčkom, inače štite Grčka i Italija.

Zračna baza nalazi se u malom albanskom gradu Kucova, koji je u vrijeme komunizma bio poznat kao Staljinov grad. U njemu su bili smješteni vojni zrakoplovi MiG sovjetske i kineske proizvodnje za slučaj rata sa Zapadom, što se nikada nije dogodilo.

Tirana također razgovara s NATO-om o izgradnji pomorske baze u Draču na Jadranskom moru, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari