U KORAK S EUROPSKOM UNIJOM: Hrvatska uvodi tehnički pregled vozila na cesti!

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Pravilnik je donesen zbog potrebe za prilagodbom propisima koje je nametnula Europska Unija

Od svibnja sljedeće godine na hrvatskim cestama policija i inspektori cestovnog prometa obavljat će tehnički pregled teretnih vozila i autobusa na cesti. To je regulirano Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila na cesti koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu, piše Večernji list.

Pravilnik je donesen zbog potrebe za prilagodbom propisima koje je nametnula Europska Unija.

Policija i inspektori u tu će svrhu na raspolaganju imati mobilne jedinice, a godišnje će morati obaviti početni pregled tehničke ispravnosti na najmanje pet posto od ukupnog broja teretnih vozila i autobusa registriranih u Hrvatskoj.

Informacije o tim pregledima dostavljat će se Europskoj komisiji. U Pravilniku se navodi da će za obavljanje pregleda vozila na cesti policijski službenici ili inspektori cestovnog prometa zaustavljati vozila koja vizualno izgledaju loše održavano. Ta će vozila prvo biti podvrgnuta početnom tehničkom pregledu koji uključuje provjeru zapisnika o zadnjem redovnom tehničkom pregledu ili pregledu na cesti, vizualnu procjenu tehničkog stanja vozila, a po potrebi će se vizualno procijeniti i koliko je sigurno teret koji se prevozi postavljen na vozilo.

Na temelju rezultata početnog tehničkog pregleda policija i inspektori će zajednički odlučiti treba li vozilo podvrgnuti detaljnom tehničkom pregledu na cesti koji uključuje provjeru ispravnosti kočnica, pneumatika, kotača, šasije te štetnosti utjecaja na okoliš, piše Večernji.hr.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari