U Kraljevici otvoren Posjetiteljski centar Kulturne rute “Putovima Frankopana”

Uz zvukove sopela, pod arkadama dvorca Nova Kraljevica a u okviru projekta kulturne rute ‘Putovima Frankopana’, prigodnom svečanosti otvoren je Posjetiteljski centar Kraljevica

Dio je to projekta pokrenutog od strane Primorsko-goranske županije s ciljem obnove i održivog korištenja kulturne baštine slavne hrvatske obitelji Frankopan. U ime Primorsko-goranske županije otvorenju je prisustvovao zamjenik župana Marko Boras Mandić te pročelnici Goran Petrc i Valerij Jurešić.

“Na području Primorsko-goranske županije obitelj Frankopan obitavala je kroz pet stoljeća te je ostavila brojna svjedočanstva svog utjecaja i moći. Upravo ta bogata kulturna ostavština obvezala nas je na njeno očuvanje i prenošenje na nove generacije. Siguran sam kako će Posjetiteljski centar Kraljevica dati značajan doprinos u očuvanju kulturne baštine kvarnerskog područja, no ujedno dati i jednu novu dimenziju turističkoj ponudi cijele Primorsko-goranske županije”, poruka je zamjenika Boras Mandića.

“Posjetiteljski centar Kraljevica samo je jedna etapa projekta kulturne rute “Putovima Frankopana” gdje smo za cilj imali, zajedničkom suradnjom turizma i lokalne zajednice, staviti dvorac u funkciju kako bi mogao oplemeniti život svakog stanovnika naše županije, no i svakog posjetitelja”, riječi su pročelnika Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Valerija Jurešića nakon kojih se zahvalio svima onima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekta.

kraljevica-staza

“Prije 25 godina grupa entuzijasta i volontera pokrenula je pitanje revitalizacije dvorca u Kraljevici. Zahvaljujući odličnoj suradnji sa Primorsko-goranskom županijom i Europskom unijom projekt je realiziran”, naglasila je gradonačelnica Grada Kraljevice Nada Turina Đurić nakon pozdravnih riječi dobrodošlice. Ujedno, objasnila je kako projekt ide dalje a njegova sljedeća etapa u narednom periodu fokusirat će se na uređenje okoliša dvorca te parkirališnih mjesta ispred dvorca.

Nakon otvorenja, izvršen je obilazak Centra, gdje je prisutnima uz bogat kostimirani prikaz te detaljnu prezentaciju približena povijest obitelji Frankopan nezaobilazna za identitet cijele hrvatske povijesti. Ujedno, objašnjen je koncept funkcioniranja posjetiteljskog centra.

Kulturne rute “Putevima Frankopana” projekt je očuvanja kulturne baštine sedamnaest frankopanskih kaštela i dvoraca te tri sakralna objekta. U uređenje Centra u Kraljevici uloženo je 2,6 milijuna kuna sredstvima Primorsko-goranske županije i Europske unije.

U budućnosti posjetiteljsku i interpretacijsku infrastrukturu Centra činiti će niz centara od kojih će središnji biti upravo Posjetiteljski centar Kraljevica. Njegovo umrežavanje u HERA projekt omogućit će postavljanje kulturne rute “Putovima Frankopana” na europsku kartu kulturnih ruta te time zasigurno pojačati turistički potencijal naše plavo-zelene županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja