KOLONA SJEĆANJA Posljednji zapovjednik Vukovara: ‘Vidjeti ovakvu kolonu, ovakvu snagu naroda je veličanstveno’

Legendarni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, poznat i kao Mladi Jastreb, gostovao je u RTL Vijestima

Legendarni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, poznat i kao Mladi Jastreb, gostovao je u RTL Vijestima.

Čuli smo kardinala Bozanoiać – kako je moguće da hrvatske institucije ne zanimaju zločini na Ovčari i u Škabrnji?

“To već godinama ponavljamo, da Državno odvjetništvo ne obrađuje ratne zločine na teritoriju RH. Mi godinama inzistiramo na tome. Ono što se događa, farsa oko suđenja za Ovčaru je tragedija, a s druge strane imamo progon nas koji smo branili Hrvatsku. Direktna odgovornost Bajića i Cvitana zbog neizvršavanja svojih ustavnih obveza”.

Što mislite, zašto to rade?

“Osobno ne znam, ali mislim da bi se Sabor trebao zabrinuti i postaviti pitanje njihove odgovornosti i ukoliko se to utvrdi poduzeti mjere”.

Je li to vaš poziv da oni to i učine?

“Naravno da je, jer mi ne vidimo druge načine”.

Sudjelovali ste u svim kolonama? Kažete da čovjek ostane bez teksta. Je li moguće da nakon svih ovih godina Vi ostanete bez teksta?

“Da, jer nakon ovih par godina koje smo imali silnih napada i pokušaja stvaranja kaosa i meteža, doživjet na spomendan Vukovara ovakvu kolonu, ovakvu snagu naroda, je veličanstveno”.

Kad ste vidjeli tu kolonu, more ljudi, jesu li Vam prolazile slike onih zadnjih dana kada ste pokušali braniti Vukovar?

“Svi smo mi koji smo preživjeli ovo danas bili tu. Neminovno je bilo prisjetiti se tih dana kao i anegdote kroz zbivanja u obrani Vukovara. Ono najžalosnije, s nama su bile i vukovarske majke kao spomen na one koje nismo našli, koje nismo sahranili. Susret s tim majkama i njihove suze, naprosto, čovjek se ne može suzdržati”, rekao je posljednji zapovjednik Vukovara.

Mirjana Hrga

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari