VEDRA STRANA TURIZMA

U Matuljima turisti pitali: ‘Je li ova šuma prava?’, vidjeli zidine u Stonu i pitali: ‘To je izgrađeno za Igre prijestolja?’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Od djelatnika Turističkih zajednica doznajemo najzabavnije štorije i anegdote od kojih se ponekad slatko nasmiju

U prvom smo dijelu serijala “Vedra strana turizma” doznali kako će u Vukovaru djelatnici Turističke zajednice zbog želje gosta potegnuti i na groblje te kako je jedna gospođa doznala da njezin suprug “ipak nije lud” dok priča razne priče koje je skupio dok je do Drugog svjetskog rata u Vukovaru radio kao pekar.

Ovog puta su iz Turističke zajednice Općine Matulji podijelili s nama vedru stranu svog posla i neobična pitanja s kojima se susreću.

“Iznajmljivači i posjetitelji nas gotovo svakodnevno uspiju nasmijati svojim pitanjima, a samo neka od njih su ‘zašto zvona na crkvi zvone cijeli dan?’ ili ‘Je li šuma prava?'”, otkriva nam to direktorica Turističke zajednice Općine Matulji Marijana Kalčić. U toj općini turizam je ove godine bio i više nego dobar, s ukidanjem epidemiološkim mjera vratili su se na “staro normalno” pa su i turističke brojeve vratili na rekordnu 2019.

“Osim domaćih turista koje privlače prirodne ljepote i blizina Opatijske rivijere, većina stranih turista dolazi iz Njemačke i Italije, a primjećuje se i veliki porast gostiju iz Poljske, Austrije i Nizozemske”, govori nam Marijana Kalčić.

Posjetio ih ‘tužni čovjek iz Dubaia

A direktorica Turističke zajednice Lastovo Diana Magdić otkriva da njima uglavnom dolaze gosti koji cijene prirodu i mir, te da su dobro informirani.

“Ali nam povremeno s Hvara zaluta partijanerska ekipa i onda izbezumljeno lutaju po otoku na kojem nema ni klubova niti dilera, a nema ni trajekta do idućeg jutra. Još ako govore francuski, dođu u luku Ubli, a ‘ubli’ znači ‘zaboravljen’ na francuskom pa ih to dodatno uništi…”, nasmijala nas je iskrena čelnica ove turističke zajednice.

Na Lastovu je malo iznajmljivača i imaju samo jedan hotel te dva kampa pa je tak otok bio hit destinacija u koroni upravo zbog njegove izoliranosti. I oni imaju isti broj gostiju kao i rekordne turističke 2019. godine, a to je za Lastovo nešto više od 9000 gostiju i 65.000 noćenja. Gost cijene ovaj otok i po čistom i svjetlosno nezagađenom noćnom nebu pa mnogi dolaze upravo kako bi gledali zvijezde pa naša sugovornica otkriva da ima i pokoja noćna štorija.

Gost im bio vilenjak Djeda Mraza

“Ove je godine najzabavniji gost bio čovjek koji se predstavio kao ‘vilenjak Djeda Mraza’ – zaista je godinama radio kao vilenjak u Laponiji i tamo fotografirao Auroru Borealis pa smo, nakon lastovskog, malo gledali i skandinavsko nebo na njegovu mobitelu. Najtužniji čovjek bio je gost iz Dubaija koji je rekao da tamo dvije godine nije vidio nijednu zvijezdu”, otkriva nam naša sugovornica.

A od prošle godine njihova Turistička zajednica organizira vođenja nekoliko puta tjedno u kojima se organiziraju predavanja i radionice, a uveli su astronomiju kao izvannastavnu aktivnost u osnovnoj školi. Na nedavno održanom Svjetskom tjednu Svemira, imali su i predavanje astronoma Muhameda Muminovića, a posjetio ih je i tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božićević, jer na Lastovu završavaju formalnu prijavu za dobivanje statusa “Parka tamnog neba”.

S mora nam dolazi još zanimljivih štorija, pa su nam u Turističkoj zajednici Općine Ston otkrili tko misli da su Stonske zidine izgrađene za serijal “Igre prijestolja”. Stručna suradnica za administrativne poslove Sanja Hladilo Bubalo otkriva da mnogi ne znaju gdje su došli pa misle da je Pelješac otok, da su okruženi oceanom, a da je Malostonski zaljev jezero.

Bilo je i ovakvih pitanja: “Jesu li Stonske zidine izgrađene za potrebe snimanja serije ‘Game of thrones’ (Igre prijestolja op.a.)”, “U kojoj se državi nalazimo – je li ovo Crna Gora?”

Dodaje, ima dosta simpatičnih situacija, uglavnom se brzo zaborave, ali ono najbitnije je da se gosti vraćaju na naš krajnji jug. Do 5. listopada, na svom su području ostvarili 178.220 noćenja, uglavnom stranaca.

U idućem nastavku serijala “Vedra strana turizma” doznajte tko je pitao hoće li proći jeftinije ako u restoran ponese svoj beštek, a koga zanima hoće li u kolovozu na moru biti valova, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari