'TO JE LIHVARSKI TEČAJ'

U mjenjačnici za 100 eura dobila smiješno malo kuna: ‘Nisam imala izbora. Gule nas do kože’

‘Znam da nisam morala mijenjati kod njih, ali imala sam samo eure i morala sam na put. I ta je mjenjačnica jedina radila. Računala sam na 7.53 ili eventualno nešto mrvu nepovoljnije, ali ovo je baš drsko’, kaže čitateljica Net.hr-a.

Jutros se javila čitateljica želeći javno podijeliti ljutnju zbog iznosa koji je dobila razmijenivši 100 eura u jednoj mjenjačnici na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Iako je na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke srednji devizni tečaj za euro bio 7,511 kuna, a prodajni 7,534 kuna, njoj su u toj mjenjačnici isplatili tek “zaokruženih” 700 kuna.

“Ne pamtim da sam ikad ovo doživjela, ovakvog lihvarskog tečaja nema ni na crno”, ogorčeno nam je kazala čitateljica.

‘Nisam imala izbora, ta je mjenjačnica jedina radila’

Na naše pitanje je li baš morala mijenjati eure po tako nepovoljnom tečaju, kaže da nije imala izbora jer je bila u žurbi.

“Znam i ja da nisam morala mijenjati kod njih, ali imala sam samo eure, a morala sam na put. I ta je mjenjačnica jedina radila. Računala sam na 7.53 ili eventualno nešto mrvu nepovoljnije, ali ovo je baš drsko”, rekla je.

Na koncu se zapitala: “Zašto u ovoj zemlji sve mora biti po principu “ogulim te do kože”. Tko njih kontrolira?”

Nije to, naravno, ni prvi ni posljednji takav slučaj, barem do 1. siječnja iduće godine kada će Hrvatska uvesti euro, a mnoge mjenjačnice zatvoriti vrata. Svakoga ljeta portali vrve tesktovima o turistima koji su se, poput naše čitateljice, osjetili “oguljenima” nakon što su izašli iz mjenjačnica.

Na Jadranu se ljetos za 100 eura dobivalo “čak” 607 kuna!

Samo za primjer, brzinskim smo guglanjem pronašli tekst o turistu koji je početkom lipnja u jednoj mjenjačnici u Makarskoj za 100 eura dobio – 607 kuna! (Dobro ste pročitali – ne 707, nego 607.) Nekoliko dana kasnije objavljen je i tekst o turistu iz Nizozemske koji je, također negdje u Dalmaciji (nije spomenuto u tom tekstu) za 100 eura također dobio 607 eura. A početkom kolovoza na Net.hr-u smo objavili priču jednog čitatelja koji je u mjenjačnici u Splitu razmijenio 40 eura dobivši za njih tek 280 kuna, iako je prema službenom prodajnom tečaju HNB-a toga dana trebao dobiti 301,46 kuna.

Pita li se vlasnike mjenjačnica, od one u Makarskoj do ove na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, svi će reći isto: da posluju u skladu s propisima, da je takva praksa uobičajena u mjenjačnicama na frekventnim lokacijama gdje su zakupi visoki te da je tečajna lista vidljivo istaknuta i svima koji uđu jasno sugerira “uzmi ili ostavi”.

Legalno je, mjenjačnice mogu slobodno formirati tečaj

Pita li se glavnog regulatora financijskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj – Hrvatsku narodnu banku – u čijoj je nadležnosti i rad ovlaštenih mjenjačnica (nadzor istih je u nadležnosti Ministarstva financija, nap.a.) – takvi niski prodajni tečajevi za devize nisu protuzakoniti. Tamo kažu da “na tržištu stranih sredstava plaćanja u Republici Hrvatskoj banke i ovlašteni mjenjači utvrđuju tečajeve stranih valuta u odnosu na kunu koje primjenjuju kod otkupa odnosno prodaje stranih sredstava plaćanja samostalno, odnosno u skladu sa svojom poslovnom politikom”. To se, kažu, zasniva se na odredbi članka 44. Zakona o deviznom poslovanju (Narodne novine, br. 96/2003., 140/2005., 132/2006., 150/2008., 92/2009., 133/2009. – Zakon o platnom prometu, 153/2009., 145/2010., 76/2013. i 52/2021.) kojim je uređeno da se tečaj strane valute prema kuni slobodno formira na tržištu stranih sredstava plaćanja na temelju ponude i potražnje.

Također, u HNB-u ističu da je ovlašteni mjenjač dužan na mjenjačkom mjestu istaknuti važeću tečajnu listu s tečajevima stranih valuta kojima trguje, tako da bude vidljiva strankama. A ako klijent nakon već obavljene transkacije zaključi da mu je primijenjeni kupovni tečaj neprihvatljiv (čitaj: da je dobio premalo) tada može zatražiti storniranje transakcije, odnosno povrat gotovine strane valute koju je razmijenio, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari