U nekim gradovima treba paziti i gdje sušite gaće – „komunalci“ vrebaju „prijestupnike“!

Foto: Veselo sušenje rublja u Rijeci (Nel Pavletic/PIXSELL)

Neki gradovi na obali propisali su i kazne za šetanje u kupaćem kostimu po gradskoj jezgri. Ovisno o gradu, kazne se kreću između 250, 500 i 1000 kuna.

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan nedavno je podsjetio kako će se u tom gradu obavljanje nužde i pljuvanje na javnim površinama kažnjavati s 300 do 1000 kuna. Odredba je to koja vrijedi još od 2008. godine, a koja je sada doživjela manje promjene.

‘Sad smo samo mijenjali odluku o komunalnom redu u dijelu koji se odnosi na gospodarenje otpadom. Sve ostalo imamo već dugo’, rekla je Ivana Pleić iz Gradske uprave. Rekla je i kako sumnja da je u proteklih deset godina komunalni redar nekoga globio zbog hračkanja.

Odredbu o zabrani uriniranja i pljuvanja na radnom mjestu niz gradova i općina ima već godinama. Na području Grada Koprivnice zabranjeno je kositi travu nedjeljom i blagdanima, a ne preporuča se niti paljenje motorne pile ili uređaja koji bi susjedima mogli remetiti mir, piše Večernji. Radnim danima u urbanom području ne smije se kositi trava između 14 i 17 sati, dakle u vrijeme popodnevnog odmora. Prekršite li to pravilo, mogli biste dobiti kaznu od 500 kuna.

Pazite kad kosite travu

U Prelogu je zabranjeno vješati rublje, posteljinu i tepihe na prozorima, balkonima i ogradama okrenutima prema ulici, a ne smije se ni paliti otpad u dvorištima i vrtovima. Trava se ne smije kositi nedjeljom i državnim praznicima do 10 sati, a u tome vremenu ne smiju se niti piliti drva, inače vam prijeti kazna od sto do tisuću kuna.

Vješanje rublja ako je vidljiva s ulice nije dozvoljeno ni u Osijeku, no pravila su nešto manje stroga u periodu od 21 do 7 sati. Također, ona tko na bilo koji način uništava, nagrđuje ili oštećuje spomenike, kupa se u fontani, bere plodova s drveća i cvijeće, kopa zemlju, guli koru ili zabada noževe i čavle u drveće, kaznit će se s tisuću kuna.

Grad Čakovec objavio je i popis opasnih i potencijalno opasnih životinja, a prema njemu, u stanu se ne smiju držati sjevernoamerički oposum i veliki crveni klokan, mravojedi, psoglavi majmuni, gepardi, hijene, slonovi, krokodili, nojevi, afričke bikovske žabe, ljenivci… Kazne su u protivnom od 300 do 2000 kuna. U Osijeku se s tisuću kuna kažnjava hranjenje životinja na javnim površinama, a ista je kazna i za ispijanje alkohola na javnom mjestu, a to vrijedi i za haustore.

Kazne za golišavost

Gradovi na obali propisali su i kazne za šetanje u kupaćem kostimu po gradskoj jezgri. Ovisno o gradu, kazne se kreću između 250, 500 i 1000 kuna. U Dubrovniku je kazna za to 1000 kuna, a u drugim gradovima na obali između 250 i 500 kuna.

U Zagrebu je zabranjeno na javnim zelenim površinama vezati bicikl, prikolicu ili kolica za drvo, a kazna za to je do tisuću kuna. Rovinj pak propisuje kaznu za ograđivanje imanja pokraj javne površine bodljikavom žicom. Zabranjeno je i spavati na klupama i sjediti na naslonima klupa, ali i neovlašteno sakupljanje otpada, a u to spada i uzimanje plastičnih boca iz kontejnera. 1000 kuna kazne prijeti i onima koji na javnim površinama cijepaju drva ili peru automobil vodom iz javne slavine.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari