PREKVALIFIKACIJA

Video | U našem gradu ličioci i komercijalisti postaju vozači tramvaja: Plaća oko 1000 eura, evo što sve trebaju znati

A u Osijeku prekvalifikacija nezaposlenih osoba za zanimanje vozača tramvaja. Deficitarno i specifično zanimanje za koje plaća iznosi oko 1000 eura. Koliko je prijavljenih kandidata i što sve trebaju naučiti?

Tramvaj na osječkim ulicama unatoč rekonstrukciji tračnica zbog koje su u javnom prijevozu tramvaje privremeno zamijenili autobusi. Jedan tramvaj ipak vozi. Ali ne putnike, on služi za edukaciju.

Instruktor Mate Ćurčić, vozač je tramvaja već 29 godina i buduće vozače prvo upoznaje s upravljačkim komandama, a potom sa svime s čime će se u vožnji tramvaja suočavati.

„Pruga bude kao masna onako kao poledica i onda malo stisneš pijesak, on padne dolje na šinu i onda se osuši i onda bez problema kreće.“ kaže Mate Ćurčić, instruktor vožnje tramvaja za RTL Danas.hr.

Uz praktičnu obuku kandidati za vozače moraju proći i teoretski dio obuke te usvojiti specifična znanja.

“Od onih osnovnih, znači dijelova tramvaja, načina, pravila vožnje tramvaja u teorijskom smislu, do recimo upoznavanja geografskog položaja grada Osijeka, turistički možemo reći i znamenitosti grada.“ kaže Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Jer vozači trebaju i poznavati grad kako bi mogli pomoći ili dati savjete putnicima i turistima. Na obuci je 20 osoba različitih zanimanja, dobi i spola.

“Sedam žena, 13 muškaraca i dosta je ljudi ispod 30 godina, znači svi su oni bili u tom trenutku na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, mi smo pružili priliku da u jednim uvjetima znači završe, da dobiju jedan korektan posao koji će biti adekvatno plaćen.“ kaže Goran Pajnić, direktor Gradskog prijevoza putnika d,o,o, Osijek.

U Osječkom GPP-u nadaju se da će svi kandidati uspješno završiti obuku i sve naučeno primjenjivati s puno koncentracije.

„Moraš biti koncentriran 100 posto, malo opuštanje, okreneš glavu – već ti je netko skrenuo, izletio.“ poručuje instruktor Mate Ćurčić.

Vozače automobila parkiranih na tramvajsku prugu mole da ih maknu kako bi se edukacija mogla nesmetano odvijati, a građane pak da i dalje koriste autobuse dok je posebna regulacija prometa u gradu jer ih vozači ovog tramvaja neće moći voziti – barem još neko vrijeme, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari