MINISTAR FINANCIJA

U ovoj zemlji razmatraju ukidanje COVID potvrda: ‘Predstavljaju štetu ekonomiji’. Zdravstveni dužnosnici protiv…

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Jučer je u Izraelu zabilježen rekordan broj novih slučajeva virusa, njih čak 65.259

Izraelska Vlada jučer je raspravljala o ukidanju COVID potvrda, koje su u toj zemlji poznate kao zelene propusnice. Prvi je protiv njih progovorio izraelski ministar financija Avigdor Liberman, pod argumentom da predstavljaju preveliko opterećenje za ekonomski sustav zemlje, prenosi The Jerusalem Post.

“Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. No, ima izravne štete ekonomiji, svakodnevnom funkcioniranju i znatnog doprinosa širenju panike u javnosti. Djelujem sa svim stranama na eliminaciji zelenih propusnica”, poručio je Liberman jučer na svom Twitter profilu.

No, s njim se ne slažu zdravstveni dužnosnici i stručnjaci te zemlje, uključujući glavnog ravnatelja ministarstva zdravstva Nachmana Asha, koji su rekli da cijepljenje i preboljene i dalje nude određeni stupanj zaštite, te stoga sustav zelenih propusnica za sada treba zadržati. Međutim, također su priznali da bi se u nekom trenutku to pitanje trebalo preispitati.

Jučer je u Izraelu zabilježen rekordan broj novih slučajeva virusa, njih čak 65.259. Unatoč tome, Vlada je odlučila smanjiti izolaciju za cijepljene kontakte zaraženih osoba sa sedam na pet dana, kako ne bi patio poslovni sustav zemlje.

Kućni antigenski testovi postali su temelj borbe protiv pandemije, jer se tako onima u samoizolaciji omogućuje da se sami nadziru. Vlada je odlučila distibuirati između 25 i 30 mlijuna kućnih testova Izraelcima.

“Posvećeni smo opskrbi svih alata za očuvanje zdravlja svake osobe u Izraelu, uz održavanje gospodarstva, obrazovanja i života uz koronavirus. Paralelno sa stanicama za testiranje diljem zemlje, kao što smo i obećali, krećemo s velikim naporima da javnosti distribuiramo milijune besplatnih testova. Pozivam javnost: koristite testove. Jednostavno je, dostupno i besplatno”, rekao je ministar zdravstva Nitzan Horowitz, a prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari