'LJETNI VAL'

U PET DANA 25 MRTVIH Riječki epidemiolog objasnio zašto odjednom imamo toliko umrlih od koronavirusa – ili s koronavirusom

Foto: Mateo Levak/Riportal

U posljednjih pet dana u Hrvatskoj je čak 25 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom

Činjenicu da Hrvatska posljednjih tjedan dana dnevno bilježi veći broj smrtnih ishoda nego u proljetnom valu epidemije zbog čega se broj osoba koje su umrle od koronavirusa popeo na 236, glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a tumači kroz prizmu veće incidencije novih slučajeva koronavirusa tijekom kolovoza.

Kako je pojasnio za Novi list, smrtni ishod infekcije koronavirusom i dalje se najčešće javlja kao posljedica popratnih bolesti u osoba kojima je dijagnosticiran COVID-19.

“Stvar je u tome što je tzv. ljetni val epidemije koji se razbuktao u drugoj polovini kolovoza sada dovodi do posljedica i smrtnih ishoda. Naime, većina osoba s teškom kliničkom slikom relativno dugo boravi u jedinicama intenzivnog liječenja, na respiratoru i u teškom stanju. Zato veći dnevni broj smrtnih slučajeva u ovom trenutku promatramo kao posljedicu veće incidencije novih slučajeva zaraze u kolovozu. Ako u predstojećem razdoblju incidencija bude niža, što se prema nekim pokazateljima može očekivati, za očekivati je i da će biti i manje smrtnih ishoda bolesti”, objašnjava Rončević.

Jučer su u Hrvatskoj 293 pacijenta bila na bolničkom liječenju, od toga se na respiratoru liječilo 20 pacijenata. Osim u Rijeci, smrtni slučajevi zabilježeni su u Splitu, Dubrovniku, Vinkovicima i Osijeku, a riječ je većinom o osobama starije životne dobi.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari