ŽIVA ILI POSJEČENA

Video | U potrazi za božićnim drvcima: Cijene i do 1500 kn, ali našli smo način za bitno uštedjeti

Cjenkanja kod prodavača. kažu, nekad ima, nekad nema. Nekad se pogode, nekad se ne pogode. Postoji, međutim, način za proći jeftinije, jednostavnije…

Zvuk motorne pile i miris smole – dijelom ih uvozimo iz Mađarske i Danske, no najviše ih proizvodimo sami. Za Marija Beraneka, vlasnika rasadnika u Svetoj Klari, ovo je udarni radni dan u rasadniku s gotovo 5 tisuća božićnih drvaca:

“Cijene su od 100 do 300 kuna, ako je neki baš veliki, on je 400. Najviše idu srebrne smreke i nordijske jele, kod mene je cijena po metru. Nordijska jela je 120 kuna po metru visine, a srebrna smreka 100 kuna po metru visine, a bor u tegli je 70 kuna skuplji.”

Iako su cijene u odnosu na lani veće za 20 posto, i dalje je isplativije bor kupiti u rasadniku, jer cijena onih koji se prodaju po ulicama i tržnicama ide i do 1000 kuna.

Mate Perajica iz Zagreba: “Strašno, pa tko to danas može kupiti. Ja, moram biti iskren, imam lijepu mirovinu, ali ne pada mi na pamet da toliko platim bor.”

Nije to najskuplji, kaže nam prodavač u Zagrebu Marin Jendrijev, prije dva dana jedan je prodao za 1500 kuna: “Kupaca ima. Malo im je skupo, ali kad je kvaliteta u pitanju, za cijenu se i ne pita.” Ima li cjenkanja? “Ima, nekad uspije, a nekad na stranu kupca, nekad na stranu nas.”

U rasadniku, s druge strane, najveća je cijena 300 kuna. Sve što posijeku ili iskopaju, to i prodaju kaže Beranek: “Cijene su niže jer ja prodajem doma, kao i svaki OPG u Hrvatskoj – uvijek je jeftinije.” Koliko je to niže? “Recimo ovakav bor koji smo sada srušili, on je kod mene 300 kuna, a u gradu je od 400 do 500.”

Sve su popularnije i jelke u teglama. Iako skuplje, isplativije su od rezanih jer neke mogu preživjeti i do idućeg Božića. Najdugovječnije su ipak one umjetne kakav ima i Peranić: “Imamo umjetni bor već godinama, jer imamo centralno grijanje i onda vam iglice otpadaju… i znate kako je to, non-stop moraš čistit.”

Zorislav Vodopija iz Osijeka pak smatra: “Nije to to, to nije taj doživljaj. Živo je živo.” Doživljaj koji je ove godine skuplji i u Slavoniji. “… pogledajte ovu ljepotu – gledajte! To je nordijska jela, ona je od 350 do 400 kuna, ovisno o veličini.”

Neno Vukšić iz Zagreba: “Prošle godine ovakav bor platio sam 200 kuna, sad je ovaj 250. To bi bilo negdje 25 posto skuplje, ali to je veselje.”

Neki trgovci za Badnjak najavljuju niže cijene, no pitanje je kakva će ponuda ostati. Gordana Lovrinčić, Osijek, opisuje: “Jedne godine sam tako čekala na Badnjak i ostalo jedno jedino. Suprug jedva našao. I rekla sam, više nikad neću čekat.”

Bile one bijele ili zelene, umjetne ili prirodne – u konačnici je najvažnije okupljanje uz osmijeh, pjesmu i obitelj, piše danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari