''PROMIJENIMO HRVATSKU''

U Puli aktivisti pozivaju na prosvjed za ‘dekana’ Medicinskog fakulteta koji širi laži o cjepivu

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon što je ‘dekan’ Medicinskog fakulteta u Puli dr. sc. Krešimir Pavelić održao predavanje o cjepivu protiv koronavirusa i izazvao zgražanje liječnika, epidemiologa i rektora pulskog Sveučilišta koji ga je smijenio s dužnosti, skupina akivista iz organizacije ”Promijenimo Hrvatsku” najavila je prosvjed.

Svoj najnoviji antivakserski pamflet Pavelić je objavio 17. lipnja na okruglom stolu stranke Promijenimo Hrvatsku nazvanom Koronavirus – vrijeme za istinu.

Svim sudionicima okruglog stola zajedničko je bilo nastojanje da se ospori ili dovede u pitanje sve ono što potvrđuju stotine istraživanja i, na temelju njih, mainstream znanost i zdravstvene organizacije  – od nefarmakoloških epidemioloških mjera do cjepiva. Moguće je da ih je čelnik stranke Ivan Lovrinović pomno odabrao upravo s takvim ishodom na umu.

Pavelić se u okrugli stol uključio preko videa, nastupio je prvi i bio je kratak, no pokazao se kao najagilniji teoretičar zavjera.

Za početak je nabrojao svoje znanstvene kredencije, među kojima i onu dekana Medicinskog fakulteta, koje su mu trebale dati auru neupitnog autoriteta, a potom je krenuo s nizanjem ozbiljnih neistina i falsifikata.

“Dozvolite mi, stoga, da u ovih nekoliko minuta za početak iznesem neke novije, ali i najnovije podatke vezane za takozvanu covid-krizu”, započeo je Pavelić.

Upotrebom termina “takozvana covid-kriza” već je u prvoj rečenici uvoda jasno naznačio svoj status relativizatora pandemije, koja se, paraliziravši ekonomije i odnijevši oko 4 milijuna života, pokazala najvećom zdravstvenom krizom u 21. stoljeću.

Sve što je dalje slijedilo bilo je sve gore i gore.

“Problemi su sa znanstvenog i medicinskog stajališta zastrašujući. Na današnji dan Pfizerova cjepiva su, po službenim podacima, polučila 223.600 registriranih i priznatih slučajeva komplikacija, od onih lokaliziranih na mjestu uboda, pa sve do ozbiljnih, sistemskih”, nastavio je Pavelić čitajući pripremljen tekst.

No već u te dvije rečenice izlaganja iznio je dvije teške nebuloze, karakteristične za antivakserski diskurs. Prva je tvrdnja da su problemi s cjepivima zastrašujući. To je potpuno suprotno onome što zaključuju sva provedena relevantna ispitivanja, sve medicinske agencije i svi ozbiljni stručnjaci. Naime, analize napravljene na temelju svojevrsnog golemog kliničkog ispitivanja, u kojem je do danas podijeljeno oko 2.7 milijardi doza cjepiva, pokazuju da su cjepiva vrlo sigurna i efikasna.

Ipak, bez obzira na činjenicu da su ‘argumenti’ koje je iznio Pavelić opovrgnuti stotinama znanstvenih radova, nekolicina aktivista najavila je prosvjed u subotu na pulskoj tržnici, ali i konferenciju za medije koja će se održati danas.

Njihov poziv prenosimo u cijelosti:

”Danas u 17.30 pratite online konferenciju za medije, a u subotu tko želi, može se priključiti Puljanima koji organiziraju prosvjed u 10 sati na pulskoj tržnici. Prijevoz do Pule NIJE organiziran. Ostaje vam da se samoorganizirate.”

Foto: Facebook/Promijenimo Hrvatsku

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari