BESPLATNI ULOŠCI

Video | U Rijeci funkcionira sustav besplatnih higijenskih uložaka u školama, kako s tim ide drugdje?

Menstruacija svakoj ženi i djevojci može doći neplanirano, a onda su prepuštene svojoj snalažljivosti. No pravi je problem činjenica da mnoge od njih za uloške jednostavno nemaju novca

Iduće godine školama i udrugama za zaštitu žena žrtava nasilja stiže milijun eura za besplatne higijenske uloške.

U Rijeci sve to već postoji, pa je RTL ekipa provjerila – kako će to funkcionirati u ostalim školama.

Saša i Stella riječke su maturantice. One ne spadaju u skupinu djevojaka i žena koje su zbog skupih uložaka i tampona prisiljene štedjeti i snalaziti se s krpama i toalet papirom, a takvih je u Hrvatskoj trećina.

No i njima je neizmjerno olakšanje to što uloške u svakom trenutku mogu uzeti u svojoj školi.

“Lijepo je znati da ne moram svaki put brinut jesam li ga uzela sa sobom i da mogu mirne duše doći i ako mi zatreba uvijek ga mogu naći u wc-u, a opet ne moram ići do nekog profesora i neke neugodnosti prolaziti, nego ga jednostavno sama uzmem”, govori Saša Prekali, učenica Prve riječke hrvatske gimnazije.

Jer menstruacija svakoj ženi i djevojci može doći neplanirano, a onda su prepuštene svojoj snalažljivosti. No pravi je problem činjenica da mnoge od njih za uloške jednostavno nemaju novca.

“Ali baš znam da je takva situacija i da jedna od četiri ili jedna od pet cura u Hrvatskoj nema pristup higijenskim potrepštinama prilikom menstruacije, tako da mislim da je ovo super korak”, kazala je Stella Denona, učenica Prve riječke hrvatske gimnazije.

U riječkim osnovnim školama ulošci su besplatni od prošle godine, novac je osigurao Grad. U srednjima školama djevojkama to Županija plaća od ove godine.

“Pokazalo se da je potreba veća nego što su naše financijske mogućnosti. Vidimo da se na dnevnoj bazi zapravo koristi i nadamo se da će ova dodatna injekcija olakšati”, kazala je Jane Sclaunich – ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije.

A kada djevojčice od petog do osmog razreda znaju da su im ulošci dostupni u svakom trenu i da ne moraju nikoga pitati- to za njih ima velike psihološke prednosti.

“Apsolutno, apsolutno pozitivno i potrebno. Djevojčice su po tom pitanju vrlo sramežljive i povučene, tako da ne mogu reći da smo posebno uočili menstrualno siromaštvo”, govori ravnateljica Osnovne škole Nikola Tesla, Rijeka – Tatjana Bandera Mrakovčić.

U splitskoj osnovnoj školi- u kojoj će djevojčice, nakon odluke Vlade, imati iste mogućnosti kažu- bolje ikad nego ikad.

“Mogli smo svakako prije i prije pet, deset i pedeset godina, isto smo mogli taj projekt provest jer je problem bio uvijek isti. I svakako je dobro da djeca, ako im se to dogodi za vrijeme nastave ne idu kući, kao što idu sada, nego mogu riješiti priču unutar škole”, kazao je Davor Bučević, ravnatelj Osnovne škole Bol, Split.

Iz Ministarstva obitelji i socijalne politike na naše su pitanje odgovorili da će milijun eura za menstrualne higijenske potrepštine u školama i skloništima za žene žrtve nasilja biti dostupne s početkom sljedeće godine. I da nitko neće biti izostavljen, izvještavaju Ida Balen i Rade županović za RTLDanas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari