U riječkom info-centru za prevenciju kriminaliteta za učenike izvedena predstava “Boca istine”

Predavanja  u sklopu projekta „Zdrav za 5“, tijekom obilježavanja „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“  održat će se za učenike dvanaest osnovnih i tri srednje škole s područja Primorsko-goranske županije.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s predstavnicima udruge „Hepatos“ iz Rijeke organizirali izvođenje edukativne predstave  „Boca istine“ .

Predstavu je režirao Marko Dorčić, a u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke izveli su je glumaci „Ri teatra“. Sa zanimanjem predstavu su pogledali učenici osmog razreda Osnovne škole Nikole Tesle iz Rijeke,  predsjednica Udruge „Hepatos“ Aleksandra Marković i potpredsjednik Renato Prnjak, dr. med. Vedrana Fržop, članica Povjerenstva za suzbijanje ovisnosti Primorsko-goranske županije i predstavnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Prije početka predstave Nives Kajfeš Grčko, policijska službenica iz Odjela prevencije i Aleksandra Marković, predsjednica udruge „Hepatos“ učenicima su ukazale na važnost obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti i najavile edukativnu predstavu koja je namijenjena upravo njihovoj dobi.


Kroz predstavu pratimo priču o mladiću, talentiranom nogometašu pred kojim stoji veličanstvena karijera ali njegov početak konzumiranja alkohola neprimjetno ga odvodi u ovisnost. Predstava prikazuje što se događa s mladom osobom prilikom konzumiranja alkohola, koje promjene nastaju u njegovim socijalnim odnosima te  kako funkcionira u svakodnevnom životu. Također, kroz predstavu se detaljno prikazuje što se događa u tijelu osobe prilikom konzumiranja alkohola, odnosno, kako alkohol djeluje na organe kao što su jetra, želudac i mozak.

Predstava je odlično prihvaćena među učenicima, a uz edukaciju učenika o problemu ovisnosti, konkretno alkohola, sadrži i scene koje su prikazane na humorističan način.


Po završetku predstave policijska službenica zahvalila je glumcima na odličnoj predstavi koja prikazuje stvarnu životnu priču. Potom je održala kratko edukativno predavanje u sklopu provedbe projekta „Zdrav za 5“  upoznajući učenike s činjenicom da su mladi pod utjecajem alkohola ili droga često počinitelji ili žrtve kaznenih djela, sudionici tučnjava, počinitelji kaznenih djela oštećenja imovine i  prometnih nesreća s težim posljedicama, odnosno češće se događaju devijantna ponašanja, a sve to utječe na njihov daljnji život i  budućnost.

Predavanja  u sklopu projekta „Zdrav za 5“, tijekom obilježavanja „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“  održat će se za učenike dvanaest osnovnih i tri srednje škole s područja Primorsko-goranske županije.

Inače, „Mjesec borbe protiv ovisnosti“ u Republici Hrvatskoj obilježava se od 15. studenoga do 15. prosinca s ciljem upoznavanja i senzibiliziranja javnosti na probleme raznih vrsta ovisnosti, naročito alkohola i droga i poticanja na poduzimanje zajedničkih aktivnosti u suzbijanju ovog problema.

FOTO: PU primorsko-goranska

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari