RIGOROZNE MJERE?

U Sloveniji i radnici koji rade od kuće moraju imati test ili covid-potvrdu

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Uvjet PCT u Sloveniji moraju ispunjavati i radnici koji rade od kuće, objavili su danas slovenski mediji pozivajući se na Ministarstvo rada.

Podsjetimo, Slovenija je uvela covid-potvrde za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prijevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne djelatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga…

Slovensko ministarstvo napominje da od uvjeta PTC (cijepljenje, preboljenje ili testiranje) nisu izuzeti ni radnici koji rade od kuće.

Ako radnici koji rade od kuće nemaju covid-potvrdu, moraju se testirati brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom tjedno, piše N1. Nakon testiranja poslodavcu moraju poslati potvrdu o testiranju na kojoj se nalazi datum samotestiranja, rezultat testa i potpis. Troškove testiranja snosi poslodavac.

Ako zaposlenik ne ispuni PCT uvjet, takva odluka predstavlja kršenje obveza koje proizlaze iz radnog odnosa i može biti razlog da poslodavac sankcionira djelatnika u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, objasnili su iz ministarstva, piše Index.

VIDEO DANA:

Slovenski ugostitelji negoduju

Slovenski ugostitelji su danas u otvorenom pismu vladi zatražili ukidanje obvezujućih covid-potvrda, upozorivši da im pada promet te da potvrde prema novim pravilima moraju imati i gosti koje poslužuju na terasama.

“Struka je utvrdila da je mogućnost zaraze na otvorenom minimalna, a politika odredila da gost koji nije cijepljen ili testiran ne smije ni na terasu na kojoj su stolovi međusobno udaljeni tri metra. To je neprihvatljivo i to ne smije biti naša nova realnost”, navode u svom prosvjedu.

Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu covid-propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što je nemoguće jer se i inače već duže vremena susreću s kritičnim nedostatkom kadra.

U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor u pandemiji ugostiteljski radnici sve više odlaze u druga zanimanja.

“Pomanjkanje kadra je ionako alarmantno, a ako je vlada uvjerena da je donesena odluka učinkovita, onda je sama morala osigurati one koji će kontrolirati goste, a ne time opteretiti konobare”, navode u pismu vladi.

Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtjev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila provjeri ustavni sud i o tome donese svoj pravorijek.

Državni službenici moraju se cijepiti

Dio udruga zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji protivi se odluci vlade po kojoj će svi javni službenici do 1. studenog morati biti cijepljeni objema dozama cjepiva protiv covida-19, a sindikat zaposlenih u policiji potvrdio je u ponedjeljak da je od ustavnog suda zatražio da se ispita njena ustavnost.

Kako je u priopćenju za javnost naveo Sindikat policajaca Slovenije (SPS), takvu inicijativu ustavnom sudu su podnijeli jer su vladinim protokolom cijepljenje, kao i preboljeli covid-19 postavljeni kao uvjet za zadržavanje radnog odnosa.

Nastavak takve “nedopustive prakse” mogao bi dovesti i do udara na druga ljudska prava i temeljne slobode, čijim bi žrtvama mogli postati svi građani, tvrde u policijskom sindikatu.

Vlada premijera Janeza Janše objavila je prošlog tjedna odluku po kojoj će se svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati cijepiti protiv covida-19 kako bi mogli raditi na svojim radnim mjestima, s time da do kraja ovog mjeseca moraju primiti prvu dozu cjepiva.

Za ostale građane za veliku većinu aktivnosti i za rad potreban je tzv. PCT uvjet, što znači da za njih, osim cijepljenja i preboljelog covida-19, još uvijek vrijedi i negativan test na koronavirus, s time da epidemiolozi predlažu da se krug onih koji će se obvezno morati cijepiti proširuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari