ZAPOSLENICI ODLAZE

Uberu prijeti propast? Ne žele postati ‘klasična’ taxi služba; umiješala se i Europska komisija

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Radnicima koji rade za digitalne platforme, poput dostavljača hrane ili vozača Ubera, EU treba osigurati jednaka prava kao i zaposlenima na tradicionalnim radnim mjestima

“Ako Uber postane tradicionalna tvrtka za taksi prijevoz, koja posjeduje svoje automobile i isplaćuje plaće svojim zaposlenicima, bi li to i dalje bio Uber?”, pitanje je s kojim se susreću izvršni direktori podružnica diljem Europe, gdje sudovi odlučuju o statusu njihovih vozača.

Tisuće vozača na sudu traže status zaposlenika, a time je ugrožena ključna komponenta poslovanja tvrtke: fleksibilni vozači s fleksibilnim radnim vremenom, piše Politico. Tako je prošlog tjedna nizozemski sudac odlučio da se vozači Ubera trebaju klasificirati kao zaposlenici koji imaju pravo na beneficije koje dolaze s tim statusom. Sličnu odluku je u veljači donio Vrhovni sud Velike Britanije, koji je vozače opet klasificirao kao djelatnike, što znači da imaju pravo na minimalnu plaću, radno vrijeme i regres. Većina je na strani vozača, a ovo nije jedini takav slučaj.

VIDEO DANA: 

Teško da će Uber prihvatiti svoje vozače kao zaposlenike. Tvrtka podržava napore da se ojača neovisnost vozača, s minimalnim standardima koji štite sve radnike, istaknuli su u priopćenju, prenosi ovaj portal. Teško da će doći do usklađivanja prednosti fleksibilnog rada uz osiguravanje zaštite radnika i beneficija pri zapošljavanju. Uz sve to trebala bi se održati kvaliteta za klijente.

Što na to kaže Europska komisija? 

U debatu se uključila i Europska komisija koja bi mogla postaviti presedan na cijelom kontinentu. U studenom će predstaviti zakonodavnu inicijativu čiji će cilj biti poboljšanje uvjeta platformskog rada, koji čini više od desetine radne snage u EU.  Iz Komisije su rekli kako bi mogli predložiti direktivu kojom će se od zemalja članica tražiti da donesu vlastite zakone koji bi ispunili cilj EU-a. ​Europarlamentarci pokušavaju potaknuti Komisiju da platformske radnike kvalificira kao zaposlenike, dodaje Politico.

Komisija ne može ignorirati ove presude, rekao je Valerio De Stefano, znanstvenik koji se bavi platformskim radom na Katoličkom sveučilištu Leuven u Belgiji. Izvješće, koje potpisuje francuska liberalna europarlamentarka Sylvie Brunet, Uber je odbacio i ocijenio ga štetnim zakonodavstvom.

Radnicima koji rade za digitalne platforme, poput dostavljača hrane ili vozača Ubera, EU treba osigurati jednaka prava kao i zaposlenima na tradicionalnim radnim mjestima, zatražio je Europski parlament u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

Svaka takva sudska odluka ili potencijalna izmjena zakonodavstva rješava pogrešno pitanje, navodi se u priopćenju Move EU-a, skupine za lobiranje koja predstavlja digitalne platforme poput Ubera, Bolta i Free Now. Tvrde da većina vozača preferira status samozaposlenika i fleksibilno radno vrijeme.

Neke zemlje ne preporučuju reklasificiranje djelatnika u zaposlenike te tako staju na stranu Ubera, a jedna od njih je Francuska. Sindikati u Španjolskoj, gdje je na snazi zakon koji štiti zaposlenike digitalnih platformi, upozorili su da je reklasifikacija uberovaca u zaposlenike zapravo ugrozila njihovu egzistenciju te neke tvrtke, uključujući Deliveroo, razmišljaju o napuštanju zemlje, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari