OPET RADI 'FRKU'

U SUBOTU Keleminec uz ustaški pozdrav poziva na prosvjed protiv petokrake: ‘Dođite s hrvatskim barjacima’

Pixsell

U priopćenju objavljenom na stranicama stranke najavljuje se prosvjed u subotu na riječkom Korzu točno u podne, a prosvjedovat će se, kako pišu, “protiv genocidne komunističke petokrake zvijezde”

Uz ustaški pozdrav “Za dom spremni” predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec pozvao je na prosvjed u subotu protiv postavljanja zvijezde petokrake na Riječki neboder.

U priopćenju objavljenom na stranicama stranke najavljuje se prosvjed u subotu na riječkom Korzu točno u podne, a prosvjedovat će se, kako pišu, “protiv genocidne komunističke petokrake zvijezde”.

“Domoljubi i pravaši pozivamo vas da nam se pridružite. Dođite s hrvatskim barjacima”, stoji u pozivu koji se završava s pozdravima “Bog i Hrvati!”, ali i s ustaškim pozdravom “Za dom spremni!”.

Ministrica: Instalacija postavljena bez ishođenja dozvola

Podsjetimo, veliku buru u javnosti i jedan prosvjed izazvalo je postavljanje zvijezde petokrake na Riječki neboder u umjetničkom performansu riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U ponedjeljak je postavljanje petokrake u Rijeci komentirala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je kazala da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe.

“Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element”, poručila je ministrica.

“Razlog izjave ministrice najbolje potražiti u političkoj domeni”

Ubrzo su na tu izjavu reagirali iz Grada Rijeke.

“Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ovu je instalaciju postavio uz suglasnost vlasnika zgrade, dapače s predstavnikom stanara Muzej je sklopio Ugovor o uvjetima postavljanja navedene instalacije. Također, za navedeno je izrađen statički elaborat kako je Konzervatorski odjel od Muzeja i zatražio te je pribavljeno i dodatno pozitivno očitovanje ovlaštenog statičara na statički elaborat. Čak dapače, Konzervatorski odjel u Rijeci sam je ustvrdio da se planiranim načinom postave neće zadirati u gradbenu strukturu nebodera te da postavljanje instalacije neće ugroziti fizička svojstva zgrade”, stoji u odgovoru Grada Rijeke ministrici.

“Razlog zbog kojeg ministrica Obuljen Koržinek bez provjere s Gradom ili muzejem izjavljuje da je instalacija postavljena bez suglasnosti, bez statičkog elaborata i sl. možda je doista, s obzirom na sve navedeno, najbolje potražiti u političkoj domeni. No, to je onda ujedno i opasan otklon od dosadašnjeg ministričinog razumijevanja umjetnosti”, stoji u priopćenju Grada Rijeke.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari