PORAZNI PODACI

Video | U sustavu nedostaje dvije tisuće liječnika: Lani su odradili čak 7,5 milijuna prekovremenih sati

Lani su liječnici odradili vise od 7 i pol milijuna prekovremenih sati što pokazuje da ih nedostaje 2000 u sustavu. Specijalist u prosjeku 32 sata prekovremenih, mjesečno. Specijalizant 40 sati, mjesečno, prosječno

Kad se otvore vrata čak 42 ordinacije – male pacijente i njihove roditelje svaki put će dočekati neko novo lice pedijatra.

“Nema nikoga tko će pratiti to dijete, što se još gore događa – takva ambulanta ne funkcionira, onda se takvi pacijenti preliju u neke druge ordinacije. Ovo više nije posao. Ovo nije više normalno. Ne može biti stalni pad i ista kvaliteta”, kaže Ilonka Artuković, specijalistica pedijatrije.

Čak 550 000 žena u Hrvatskoj nema stalnog ginekologa.

“Izmjenjuju se i ono što nam trudnice kažu na prošlom pregledu me pregledao jedan ginekolog, na pretprošlom drugi ginekolog, pa onda treći ginekolog. Svaki mi je rekao svoje i ja sad ne znam kako bi se trebala ponašati i kod koga ću doći idući put i sad mi je sve to krajnje neugodno”; kaže Mirjana Semenić Rutko, specijalistica ginekologije.

Sve su to podaci velike ankete u kojoj je sudjelovalo gotovo 1000 liječnika primarne zdravstvene zaštite. Pokazali su da u Hrvatskoj nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara.

Anketa je pokazala da im nedostaje medicinska oprema, da rade na slobodne dane i opterećeni su administracijom.

“Potpuno smo svjesni situacije i nalazimo rješenje. Kada je riječ o anketi Hrvatska liječnička komora je bila tu, prezentirali su rezultate jedne ankete. Nismo znali da imaju i drugu. Apsolutno ćemo je sagledati kada nam je dostave”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tada će ministar zdravstva dobiti i podatak da svaki četvrti liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti više ne bi izabrao taj posao.

“Ja bih svakako izabrala ponovno biti liječnica, jer ja sam oduvijek kao mala djevojčica govorila da bi bila liječnica, ali ne bih bila ponovno pedijatar”, rekla je Artuković.

Po pacijentu imaju samo 10 minuta, a broj prekovremenih iz godine u godinu se ne smanjuje.

U godini prije korone bilo ih je ispod 6 milijuna. S pojavom korone broj prekovremenih skočio je 800 000 i nastavio rasti. Prošle godine sestre i liječnici odradili su 7 i pol milijuna prekovremenih sati što je tek 1 % manje nego 2021.

“Zdravstveni sustav ovakav kakav je opstaje na prekovremenom radu liječnika i drugih zdravstvenih radnika. Ono što posebno zabrinjava je da taj prekovremeni rad iznad Zakonom dozvoljenog maksimuma. Dakle opstoje na protuzakonitom vremenu radu liječnika”, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Uz sve ostale probleme – broj prekovremenih pokazuje da u Hrvatskoj nedostaje 2000 liječnika. Lani su liječnici odradili vise od 7 i pol milijuna prekovremenih sati. Specijalist u prosjeku 32 sata prekovremenih, mjesečno. Specijalizant 40 sati, mjesečno, prosječno, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari