PANIKA U ZAGREBU

Video | U sve više parkova pronalaze se šprice, stručnjaci savjetuju što činiti: ‘Ne dirajte to, ali ako baš morate…’

‘Ne treba ih dirati, ali je bitno da se o tome izvijeste udruge, Crveni križ, i da se spreme na odgovarajući način i tako spriječi širenje zaraznih bolesti., ističe se

Šprica i igla pronađeni u zagrebačkom naselju Volovčica, potpuno su ispraznili dječji park. Roditelji se više ne usude ovdje dovoditi djecu. Pa ni Nikola Boršić.

“Roditelji su bili jako prestrašeni. Vidite da ovdje nema ni jednog djeteta. Policija je obaviještena. Napravljeno je što se moglo napraviti. Noćne patrole bi trebale češće ići ovuda”, rekao je Nikola, prenosi Danas.hr Policija kaže da nitko ništa nije prijavio. Inače bi postupali. Roditelji s Volovčice ne čude se što su narkomani bili u njihovom parku.

Nikola komentira: “Parkići jednostavno privlače ljude koji se mogu sakriti jer nisu jako osvijetljeni. Oni mogu bez problema komunicirati, nitko ih ne dira.”

U petak ista priča i kraj dječjeg vrtića u Prečkom. “Prestrašno. Ne znam šta bi drugo rekla”, komentirala je jedna Zagrepčanka. “Za ovaj kvart je to sve normalno. Nađete gdje hoćete, pogotovo tu u parku”, kaže druga..

Ne dirajte, ali smjesta obavijestite

Udruga za zbrinjavanje i opisuje što učiniti. Kažu – najbolje je ne dirati, ali ako je nužno trebaju vam rukavica i plastična boca. Stavite rukavicu, podignite špricu, staviti u bocu, zatvoriti bocu i u infektivni otpad.

Hana Melenščak iz “Drop in centra Zagreb” pojašnjava: “Ali ako se baš mora odmah maknuti, jer su djeca blizu, najbolje sa štipaljkom, rukavicama, uzmu taj pribor, stave ga u bocu vode, jogurta, i ovdje ga nama donesite.”

Njihovi kontakti na stranicama su Zavoda za javno zdravstvo za cijelu Hrvatsku. Upravo u zavodu kažu da ni slučajno ne dirajte igle zbog zaraze hepatitisa i HIV-a.

Željko Petrković, pomoćnik ravnatelja za suzbijanje zlouporabe droga, rekao je: “Ne treba ih dirati, ali je bitno da se o tome izvijeste udruge, Crveni križ, i da se spreme na odgovarajući način i tako spriječi širenje zaraznih bolesti”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari