'SKRIVENI SUKOB'

Zahuktava se špijunski rat Amerikanaca i Kineza, a turisti postaju tajno oružje

Foto: Twitter

Američki mediji već od početka ove godine izvještavaju da američke obavještajne agencije FBI i Služba za domovinsku sigurnost imaju informacije o velikom broju kineskih operativaca koji ulaze u SAD pod krinkom turista

Sve više se zahuktava ‘skriveni’ sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, dviju najvećih svjetskih ekonomija i najvećih vojnih sila. Nakon brojnih sankcija u tehnološkom sektoru, ova dva rivala vraćaju se “starim metodama” špijunaže, piše Net.hr.

Nije tajna da Kinu iznimno zanima razvoj američkog pomorskog programa, posebno nosača aviona i podmornica. Postoji dobar razlog za to – američka mornarica godinama patrolira vodama oko Filipina i Južnog kineskog mora kako bi zaštitila Tajvan i svoje interese u Aziji.

Lažni turisti s posebnom opremom

Američki mediji već od početka ove godine izvještavaju da američke obavještajne agencije FBI i Služba za domovinsku sigurnost, imaju informacije o velikom broju kineskih operativaca koji ulaze u SAD pod krinkom turista. Također, borave i u Kanadi, Meksiku, Portoriku, Brazilu i Čileu, ali SAD su najčešći odredište za različite misije.

Kineski državljani pokušali su se približiti američkim vojnim instalacijama više od stotinu puta u posljednje dvije godine, fotografirali ih i čak koristili bespilotne letjelice u njihovoj blizini.

U jednom slučaju, nekoliko kineskih “turista” pokušalo je provaliti na “White Sands Missile Range” u Novom Meksiku, jedno od najstrože čuvanih područja u SAD-u gdje se desetljećima testiraju rakete, zrakoplovi i čak svemirske letjelice NASA-e. U blizini se nalazi i tajnovita zračna baza “Holloman Air Force Base”.

U drugom slučaju, kineski državljani ronili su s posebnom podvodnom opremom blizu “Cape Canaveral Air Force Station” na Floridi.

Zanimljivo je da svi ovi kineski državljani nakon hapšenja i ispitivanja iznose potpuno isti tekst na kineskom jeziku (očigledno unaprijed pripremljen i naučen), tvrdeći da su “samo obični turisti koji nisu znali da se ne smiju kretati i fotografirati” te zatim traže zaštitu Kineske ambasade. Većina njih obično bude puštena jer američko Ministarstvo vanjskih poslova ne želi izazivati veće diplomatske sporove s Pekingom.

Demonstracija sile

Nakon posjeta tadašnje predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi glavnom gradu Tajvana u kolovozu prošle godine, Kina je pokrenula velik broj pomorskih i zračnih snaga u očitoj “demonstraciji moći” u Južnom kineskom moru. Prije nekoliko dana, kineski dužnosnici izvijestili su da je američki državljanin John Shing-Wan Leung osuđen na doživotni zatvor i da je više od tri desetljeća radio za američku obavještajnu zajednicu.

Prije dvije godine, američke službe su identificirale i uhitile Simona Saw-Teong Anga, stručnjaka za dizajn satelita, koji je surađivao s NASA-om. Xin Wang je 2020. godine uhićen u Los Angelesu pod optužbama da je slao visoko povjerljive medicinske istraživačke podatke u posebni državni laboratorij u Kini, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari