U Trstu slave okupaciju Rijeke, u Rijeci privedena dvojica Talijana, oglasila se i predsjednica

U Trstu dižu spomenik D’Annunziju, koji je prije točno sto godina zauzeo Rijeku. Hrvatska je izrazila nezadovoljstvo

Nakon što je netko noćas ispred Guvernerove palače u Rijeci izvjesio povijesnu zastavu Kraljevine Italije, policija je ekspresno reagirala i uklonila zastavu te uhitila dvojicu mladića.

”Jutros, oko 6.45 sati policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Dolaskom na mjesto događaja pronađena je izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i nekoliko letaka. Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje izvjesile navedenu zastavu.

Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, policija odmah reagirala

Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, priopćili su iz PU primorsko-goranske.

U Trstu otkrivaju spomenik D’Annunziju, MVEP uputio prosvjednu notu

Danas u podne, točno na dan kada je Gabriele D’Annunzio, jedan od preteča fašističkog pokreta u Italiji, prije 100 godina sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša ušao u Rijeku i okupirao ju, u centru Trsta, na Piazzi della Borsa svečano je otkrivena njegova skulptura.

Otkrile su je tršćanske gradske vlasti te predsjednik asocijacije Il Vittoriale degli Italiani Bruno Guerri koji je ujedno i kustos izložbe “Disobbedisco” koja slavi stogodišnjicu riječke vladavine d’Annunzia od 1919. do 1920.

”Mi danas slavimo postavljanje ovog spomenika, bez namjere da budemo agresivni ili da polemiziramo. Mi smo danas podignuli i riječku i hrvatsku zastavu. Naše su namjere prijateljske, nema u tome ništa agresivno. D’Annunzio je čovjek koji je puno napravio za svjetsku kulturu. Fašizam se razvio poslije države koju je D’Annunzio osnovao u Rijeci”, kazao je Guerri.

Poručio je da se čitava polemika oko jednog od najistaknutijih članova iredentističkog pokreta, koji je bio preteča fašizma u Italiji, instrumentalizira.

Kaže i da ne zna da je na riječkoj Guvernerovoj palači izvješena talijanska zastava kao provokacija, ali je najavio da će večeras doći u Rijeku na izložbu ‘D’Annunzijeva mučenica’ u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, puno poznatijom kao Guvernerova palača.

Gradske vlasti u potpunosti su podržale ovaj skup, te im je, kako vele, nevjerojatno da se pojavljuju polemike oko njega, budući da su po d’Annunziju nazvane brojne ulice, škole te da predstavlja kulturnu ličnost svoga doba. Čak su kazali da je D’Annunzio u Rijeci stvorio utopiju – stvorio je idealni grad, a prije svega talijansku Rijeku.

”D’Anunnzio je velikan naše države kao i mnogi drugi i jako sam zadovoljan što inauguriramo ovaj spomenik danas. Ovo je velika stvar za naš grad”, kazao je gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza.

MVEP uputio prosvjednu notu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je svoje nezadovoljstvom tim potezom talijanskih vlasti te uručilo veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu zbog odluke grada Trsta o podizanju spomenika.

”Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna.

Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima”, poručuju iz MVEP-a.

Predsjednica: ”Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine”

Incident u Rijeci te podizanje spomenika D’Annunziju osudila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović putem Twittera.

“Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi.”

“Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora”, napisala je predsjednica u drugoj objavi.

Na vrata hrvatskog konzulata zalijepili plakate

Provokacija s talijanskom zastavom na Guvernerovoj palači nije i jedina provokacija upućena Hrvatskoj na stotu obljetnicu zauzimanja Rijeke. Na fasadu hrvatskog konzulata u Trstu, naime, tri mlađe muške osobe sinoć su zalijepile plakate s provokativnim sadržajem.

Na plakatima je citat Gabriele D’Annunzia, koji govori o tome da cijeli talijanski narod traži da se “Rijeku poveže s domovinom”.

Za ovu provokatorsku akciju odgovornost je preuzela neonacistička organizacija Veneto Fronte Skinheads.

Članovi ove organizacije plakate sadržaja provokativnog za Hrvatsku i Rijeku nisu zalijepili samo na vrata hrvatskog konzulata. Akcija je poduzeta u više gradova na sjeveru Italije, a plakati su lijepljeni uz oznake ulica koje nose ime D’Annunzia i Rijeke (Fiume), javlja Novi list.

U priopćenju za javnost koje su ovim povodom dali neonacisti iz Veneto Fronte Skinheads stoji da “kulturno udruženje Veneto Fronte Skinheads”, akcijom provedenom u noći između 11. i 12. rujna u mnogim gradovima sjeverne Italije, Talijane želi podsjetiti na stogodišnjicu od zauzimanja Rijeke.

”Bilo je 12. rujna 1919. kada je Gabriele D’Annunzio doveo gotovo tri tisuće legionara, koji su Rijeku okupirali šesnaest mjeseci. Stotinu godina kasnije odajemo počast onima koji su, preuzimajući razne rizike, bili junačka i umjetnička avangarda. Mi se kao europski nacionalisti i talijanski patrioti s ponosom i divljenjem sjećamo podviga onih koji su hrabrost, patriotizam i dobro Italije stavili ispred konformizma”, stoji u proglasu neonacističke organizacije.

Vijesti.hr
Foto: Roberto Dipiazza/Facebook

Povezani VIDEO: