U VINOGRADIMA „RATNO STANJE“: ‘Pred nama je pošast slična onoj koja je 1880-ih uništila sve istarske vinograde’

Država bi trebala osigurati, što je Antolić i predložio saborskom Odboru, sredstva za krčenje državnih zaraženih vinograda.

“Pred nama je pošast slična onoj kad je 1880-ih godina filoksera u roku od 15-20 godina uništila sve istarske vinograde, a nakon što su svi iskrčeni, polovica ih nikad nije obnovljena. Ovo je doslovno ratno stanje i država mora osigurati novac za poslove koje treba odraditi na terenu”, upozorio je za istarski županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, piše Glas Istre.

Pošasti zlatne žutice vinove loze u hrvatskim vinogradima sve je veći problem. Isti ili slični problemi postoje i u drugim županijama u kojima su vinogradi zahvaćeni zlatnom žuticom, tako pored Istre s tim problemom bore se i sjeverozapadna Hrvatska i istočna Slavonija.

Još prije nekoliko godina konstatirano je da se uspješnom suzbijanju zlatne žutice isprječuje problem zapuštenih, odnosno neobrađenih vinograda. A Antolović procjenjuje da zapuštenih vinograda u Istri ima oko 300 hektara, uglavnom na području središnje Istre, te na Poreštini i Bujštini. To su uglavnom veliki kompleksi, godinama zapostavljani i oni su sad veliki izvor zaraze.

Država bi trebala osigurati, što je Antolić i predložio saborskom Odboru, sredstva za krčenje državnih zaraženih vinograda. Trošak krčenja vinograda iznosi oko 70.000 kuna po hektaru, a za krčenje istarskih 300 hektara državnih vinograda treba osigurati 21 milijun kuna. A to bi se trebalo hitno rješiti jer uklanjanje izvora zaraze treba obaviti do početka sljedeće vegetacijske sezone, odnosno do ožujka 2018. godine, piše Glas Istre.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari