NE LIJEČE, ALI MNOGO ZNAČE

Video | U Zadru prvi dobili ‘hladnu kapu’. Smanjuje opadanje kose ljudima na kemoterapiji: ‘To je tako intimna stvar, zato nosim periku’

Prva je to bolnica u Hrvatskoj koja ima taj uređaj koji poboljšava kvalitetu života i sprječava gubitak kose

Kada su na Odjelu za onkologiju zadarske Opće bolnice dobili donaciju i mogućnost da izaberu koji žele, izabrali su onaj koji ne liječi oboljele od karcinoma, ali im poboljšava kvalitetu života. Onkološke pacijentice i pacijenti su tako u Zadru dobili uređaj koji u 50 posto slučajeva sprječava gubitak kose, uređaj kakav su do sada mogli vidjeti jedino u filmovima.

Nakon niza kemoterapija, žena oboljela od karcinoma tijekom terapije nosi i “hladnu kapu” koja bi joj trebala pospješiti rast kose koju je izgubila još na samom početku terapija

“Gubljenje kose je tako intimna i privatna stvar. Pokušavaš ne biti javno zato što je puno lakše da to držiš za sebe. Nosim periku, nosim kapu, tako da nisam eksponirana. Gubljenje kose je veliki efekt za ženu jer očekuje se da će se to dogoditi, međutim, s kapom i pomagalom očekujem da će biti pozitivni rezultat”, kaže jedna pacijentica.

Kapu, koja se nosi pola sata prije, za vrijeme i sat nakon kemoterapije, prva je u Hrvatskoj nabavila zadarska Opća bolnica.

“Mislim da je uređaj izvrstan i da jako dobra opcija da imamo to u zadarskoj bolnici za one koji se boje gubljenja kose i koji misle da će im kvaliteta života biti narušena zbog toga”, kaže Marijana iz Zadra.

Kada su dobili donaciju obitelji Vranković, na Odjelu za onkologiju i nuklearnu medicinu odlučili su se za uređaj vrijedan 50 tisuća eura koji ne liječi, ali pacijenticama pomaže da se lakše nose s bolešću i terapijom.

“Uređaj djeluje na principu hlađenja vlasišta, čime se smanjuje dotok citostatika u folikul dlake i tako se smanjuje mogućnost ispadanja kose. Osim što smanjuje dotok citostatika, djeluje i na metabolizam folikula dlake, pa ta kosa nakon prestanka djelovanja kemoterapije počinje rasti brže i kvalitetnije u odnosu na prethodnu dlaku”, ističe voditeljica Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu OB Zadar Vesna Telesmanić Dobrić.

Trenutak gubitka kose mnogima zna teško pasti. “Podjednako je važan i muškarcima i ženama. Naravno, ženama puno više. Iskustva su takva da postoje pacijentice koje su spremne čak i odustati od same kemoterapije da ne bi izgubile svoju kosu”, govori nam glavna sestra Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu OB Zadar Ivana Mužanović.

Temperatura vlasišta se s 36-37 stupnjeva ohladi na 18 stupnjeva Celzijevih. “Osjećaju pritisak jer kapa mora jako dobro prionuti na glavu, ali je bezbolno. Pritisak, hlađenje, pokrijemo ih dekicom, dobiju naputak da se toplo obuku, navuku termo čarape, tople napitke piju za vrijeme terapije”, dodaje Mužanović.

Za uređaj koji sprječava gubitak kose u 50 posto slučajeva, raspituju se pacijenti i iz drugih gradova koji bi zbog “hladne kape” došli u Zadar na kemoterapiju, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari