UBRZO ODLUKA: Tuđman je umro, a Sanader i Kosor su izbačeni: kakva je Karamarkova budućnost u HDZ-u?

U 27 godina na čelu HDZ-a izmijenilo se tek troje predsjednika. No osim dr. Franje Tuđmana koji je na toj funkciji umro, ostali su iz stranke – protjerani

Prvi predsjednik Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, na čelu HDZ-a bio je čak 10 godina. Njegovi najbliži suradnici kažu kako je on znao držati sve na okupu.

“On je vodio HDZ čvrstom rukom. Bilo je i pokušaja frakcijskih, različitih borbi, ali je on to sve uspio prevladati i nadvladati”, tvrdi Vladimir Šeks.

Nakon unutarstranačkih izbora na kojima je navodno pokraden Ivić Pašalić, predsjednikom postaje Ivo Sanader.

“Mi ćemo slušati bilo stranke i raditi zajedno. I ja sam jedan od vas”, izjavio je tada Ivo Sanader.

Sanader postaje neupitni lider, a Pašalića izbacuju iz stranke.

“Nažalost, imali smo jedno dugo razdoblje detuđmanizacije koju je u HDZ-u provodio dr. Ivo Sanader”, opisao je razdoblje Sanaderove vladavine Ivić Pašalić.

No u tom razdoblju hrvatski Berlusconi HDZ-u je osigurao čak dva mandata.

“On je uživao potporu HDZ-a, uživao je potporu medija, europskih i svjetskih državnika”, naglašava Šeks.

Iz nikada objašnjenih razloga, Sanader se sam povukao i mjesto prepustio jednoj od svojih najbližih suradnica – Jadranki Kosor. Istu je nekoliko mjeseci kasnije pokušao srušiti, ali neuspješno. Na kraju je izbrisan iz stranke. Iz prodaje je povučena čak i monografija 20 godina HDZ-a jer je u njoj bilo previše Sanadera.

“Nitko ne može otići, a da ostane”, rekla je tada Kosor.

Ironično, istu sudbinu ona je doživjela od Tomislava Karamarka kojeg je sama učlanila u HDZ.

Sada su sudbonosna vremena za njezina nasljednika. Unatoč pobjedi na izborima i u stranci, Karamarko stoji na rubu ponora.

“Mislim da će se pokazati da je istinita ona narodna kako siješ – tako žanješ”, poručila je Kosor.

Od četiri predsjednika na čelu HDZ-a, jedan je umro, a dvoje je izbačeno iz stranke. Ne postupi li ispravno, Karamarko riskira da bude treći kojem će HDZ reći zbogom. Unatoč podršci 92.300 članova HDZ-a.
Andrej Dimitrijević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari