USKORO 1. RAPSKI „KANTUNI“: Jedan otok, tri dana, pet lokacija i puno dobre zabave!

Svaki kantun otoka Raba u sklopu nove manifestacije “Kantuni” pruža puno dobrih razloga za posjet, susret i zajedničko uživanje

Kantun svjetla – prekrasni mediteranski park Dorka, Kantun susreta – veličanstvena starogradska Pjaceta, Kantun doživljaja – jedinstveni Sveti Ivan, Skriveni kantun – tajnovita Mahačeva vila i Kantun uspomena – Vidikovac s najljepšim pogledom na cijeli grad, svaki kantun otoka Raba u sklopu nove manifestacije “Kantuni” pruža puno dobrih razloga za posjet, susret i zajedničko uživanje.

A na svakom “kantunu” u sklopu prvih “Kantuna” očekuju nas posebno uređeni prostori i jedinstveni ugođaji, vrhunski izvođači i nezaboravni doživljaji, ambijentalno uređenje i birana ponuda, slasni zalogaji, osvježavajući gutljaji – i najbolja urbana zabava.

TIMELINE_299_lajka

Kada tome dodamo žive svirke od klasike do popa, klapske pjesme i jazza, ambijentalno uređenje i rasvjetu, kao i biranu ponudu, zasigurno nema boljeg poziva da se od 17. do 19. lipnja susretnemo na kantunu – i provedeno kao nikada do sada!

* Kantun = reg. ugao ulice, kut sobe. tal. Cantone

PARK DORKA – Kantun svjetla
Na samome vrhu poluotoka na kojem se smjestio stari grad Rab, u jedinstvenome ambijentu povijesnih zidina, prekrasni je mediteranski park Dorka sa spomenikom svetom Marinu u središtu. Rabljani s ponosom ističu toga klesara s Raba, koji je u 3. stoljeću udario temelje današnje države San Marino. Ljepota ovoga parka oduzima dah, a u posve novome svjetlu zasjat će u sklopu prvih “Kantuna” – kada ćemo je preobraziti u “Kantun svjetla”, posebno pripremljen za ugodan boravak, opušteno druženje i uživanje.

PJACETA – Kantun susreta
Hodajući Gornjom ulicom od Dorke uz Gornju ulicu, ubrzo stižemo i do sljedećega “kantuna” ovogodišnjih “Kantuna” – “Kantuna susreta”. Smještena u samome srcu staroga grada, s ponosom tu stoji veličanstvena rapska Pjaceta. Povijesni trg Raba, Pjaceta odiše autohtonim ambijentom staroga grada, a mitsko stablo hrasta crnike daje ovome lokalitetu posebnu atmosferu i šarm. Za Rabljane ovoj je Trg slobode, jer je crnika na njemu zasađena 1921. u sjećanje na burna prošla vremena. No Pjaceta je u svakome pogledu i jedan od “najvjernijih kroničara” svakodnevnoga rapskog života, pa čak i po tome što su se u jednoj od palača sve do u 1960.-te rađali brojni Rabljani.

MAHAČEVA VILA – Skriveni kantun
Tek nekoliko koraka dalje prema zapadu, čim s Pjacete krenete dalje put Gornje ulice, u palači slijeva u kojoj danas odjekuju veseli zvuci glazbe mladih polaznika Glazbene škole, nalazi se “Skriveni kantun” naših “Kantuna”. Ne smijemo vam otkrivati puno više od toga, jer tada ovaj “kantun” ne bi više ostao “skriven”… No možda tek da Vas tu očekuje neponovljivi ambijent, čudesni pogled na Uvalu sv. Eufemije, vrhunska glazba, intimna atmosfera… Pa ima li boljeg poziva da se sretnemo u “Skrivenom kantunu”!

SVETI IVAN – Kantun doživljaja
Nastavite li dalje Gornjom ulicom uskoro ćete stići i do najzapadnijega od četiri rapska zvonika. A ispod njega do jednoga od najvećih bisera rapske baštine (ako je među mnogobrojnim biserima staroga Raba uopće moguće napraviti takav odabir!). Ostaci crkve sv. Ivana Evanđelista posve prirodno su se nametnuli kao jedinstvena pozornica na otvorenom. Uživati u vrhunskim glazbenim izvedbama ispod golemoga zvonika u povijesnom ambijentu srednjovjekovne bazilike doživljaj je već sam po sebi, a kada tome dodamo da ovogodišnje “Kantune” namjeravamo otvoriti pravom glazbenom poslasticom – kostimiranim glazbeno-scenskim spektaklom “Mozart u vrtu” – trebate li doista dodatnu pozivnicu da doživite “Kantune” na “Kantunu doživljaja”?

VIDIKOVAC – Kantun uspomena
“Od kantuna do kantuna” i eto nas na kraju našega puta – do posljednjega kantuna ovogodišnjih “Kantuna” – poznatoga rapskog Vidikovca u čijemu podnožju dugoročno planiramo organizirati suvenirnicu u sklopu manifestacije “Kantuni”. S toga “Kantuna uspomena” pruža se zasigurno jedan od najljepših i svakako jedan od najromantičnijih pogleda na stari grad Rab. A mi ćemo na tome završetku naše ture pozvati sve posjetitelje da se fotografiraju s vizurom čitavoga “kantuna” staroga grada Raba kao najljepšom scenografijom u pozadini, za uspomenu i dugo sjećanje na prve rapske – “Kantune”!

TIMELINE_299_lajka

TKO JE TKO U PROJEKTU “KANTUNI”

Kantuni / Corners zaštićeni su kulturno-turistički projekt G.A.D. PRODUKCIJE i njena tima KULTUR specijaliziranog za projekte kulturnog turizma i destinacijskog managementa.

Odvija se u javnim prostorima grada Raba, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Raba.

Print

Manifestacija je osmišljena s ciljem obogaćenja kulturno-turističke ponude u periodima pred- i posezone na otoku Rabu, s dugoročnim ciljem revitalizacije lokaliteta staroga grada i njegove preobrazbe u permanentno otvoreni prostor urbane zabave, kulture i baštine.

Print

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari