OŠTRA KRITIKA UPUTA HZJZ-A

Učenici moraju potpisati izjavu da nisu bolesni, ugledni odvjetnik tvrdi: ‘To je protuzakonito! Maltretira ih se’

Ivica Galovic/PIXSELL

Prema zakonu maloljetne osobe uopće nemaju poslovnu sposobnost te izjave koje daju uopće nemaju pravnog učinka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama.

Upute, kao i sve do sada, podsjećaju da se nastava, kada god je to moguće, i dalje obavlja na daljinu, sa smanjenim brojem učenika, ne više od 10 osoba u prostoriji i uz održavanje razmaka od dva metra, da se prostorije u pauzama čiste, dezinficiraju i provjetravaju, te da neposrednim aktivnostima može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti.

Pristupnici i djelatnici trebaju predati izjavu kojom se potvrđuje da nemaju znakove akutne respiratorne bolesti i da im nije propisana mjera samoizolacije i nakon njezine predaje mogu ući u ustanovu.

Izjava nema pravnog učinka

Odvjetnik Antonio Volarević kazao je za RTL da ne postoji pravna osnova da se maloljetnicima nameće potpisivanje izjava u kojima iznose bilo kakve obvezujuće tvrdnje ili preuzimaju bilo kakve obveze. Naime, prema zakonu maloljetne osobe uopće nemaju poslovnu sposobnost te izjave koje one daju uopće nemaju pravnog učinka.

”Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je potpuno protuzakonita odnosno pravno neučinkovita i samim time – besmislena. O tome jasno govori članak 18. Zakona o obveznim odnosima koji se nipošto ne može suspendirati nekakvom brzopletom i svojeglavom uputom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Volarević ističe da se radi o nepotrebnom maltretiranju, čak i diskriminaciji dijela populacije koji želi konzumirati ustavno pravo na obrazovanje.

”Osim što je takva izjava bez ikakvog pravnog učinka, ne razumijem zašto se ista nameće kao uvjet samo učenicima srednjih škola, ali i roditeljima osnovnoškolaca ili vrtićke djece. Zašto se potpisivanje takvih izjava ne traži prilikom ulaska u javni prijevoz, u trgovine, u poštu, bolnice ili u crkvu? Hoće li se takve izjave morati potpisivati i pri ulasku na biralište uskoro? Ako da – zašto i na temelju kojih propisa? Ako ne – zašto ih onda moraju potpisivati djeca bez poslovne sposobnosti?, pita se Volarević.

Može li netko informirati HZJZ da je to protivno zakonu?

Pritom navodi da je pojašnjenje iz Upute – da je „svrha izjave informirati sve pristupnike“ – zapravo, smiješno i banalno.

”Zavod uvjetuje djeci bez poslovne sposobnosti da potpisuju izjave kako bi ih informirao? Može li netko informirati HZJZ da je to protivno zakonu? Može li ih netko informirati da se informiranje građana provodi na drugačiji način i da je to njihova obveza koja se ne može kao loptica prebaciti na dijete bez poslovne sposobnosti?”, kaže Volarević.

Zaključuje kako se radi o nečuvenom presedanu i neshvatljivoj površnosti javnopravnog tijela koje na protupravan način pokušava dio odgovornosti za svoj posao prebaciti na djecu tj. maloljetnike bez poslovne sposobnosti.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari