POJAVIO SE OGLAS

Učenici preprodaju testove na koronu za 20 kuna? Ministar oštro poručio: ‘To je smišljena provokacija’; Otkrio na koga sumnja…

Učenici preprodaju testove na koronu za 20 kuna? Ministar oštro poručio: ‘To je smišljena provokacija’; Otkrio na koga sumnja…

Od danas počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je za HRT kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana, a otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika.

“U mojoj školi je možda jedan posto, znači desetak učenika i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem”, rekla je Mirosavljević pa dodala kako je svega nekoliko roditelja, oko jedan do dva posto, potpisalo izjavu o netestiranju.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama kako srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus po 15-20 kuna. Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak je rekao kako time nije iznenađen, piše Net.hr.

“Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere”, rekao je.

Svoj odgovor na tu situaciju poslao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Ja osobno smatram to jednom u nizu provokacije koje su se dešavale sada koji se suprotstavljaju bilo kojoj mjeri koju donosi Stožer. Prvi dan nakon što je krenula distribucija pojavio se oglas u Plavom oglasniku da netko prodaje dva testa. Ne vjerujem da su, koliko god bili srednjoškolci, ne vjerujem da su to oni stavili. To je smišljena provokacija onih koji se suprotstavljaju svemu i svačemu”, kazao je Fuchs za N1.

Ukidanje maski?

Upitan o podacima o tome koliko je samotestiranja provedeno, kazao je kako nema te podatke, ali se oni očekuju tijekom ovog tjedna.

“Sada su sve škole zaokupljene distribucijom testova i prikupljanjem obrazaca ako se neki roditelji protive testiranje. Tijekom ovog tjedna ćemo imati egzaktne podatke”, rekao je ministar.

Odgovorio je i na upit znači li ovo da se ide u smjeru ukidanju nošenja maski.

“Ako naš sadašnji program ukidanja u samoizolaciji dobro prođe, onda će se ići u smjeru ukidanja nošenja maski tijekom školskih satova. To će ovisiti i o epidemiološkoj situaciji u zemlji”, rekao je Fuchs.

Lažiranje testova

O roditeljskom potpisivanju peticija, kaže da je prosvjeda bilo i ranije.

“Mi smo dali instrukcije ravnateljima da ako se pojave prosvjedi ispred škola protiv nečega što je dobrovoljno to prijave policiji i Stožeru civilne zaštite. Svi potpisuju peticije kolektivno, a nitko neće to priznati individualno. Ako je to nešto što nije prisila, onda ne znam zbog čega potpisuju peticiju. Imate kojekakvih ljudi. Ispred škole neće biti demonstriranja nikakvih. Ravnatelji će to sve prijaviti policiji.”

Govoreći o odnosu povjerenja prema roditeljima da neće lažirati testove, kaže da se takve situacije ne mogu isključiti.

“Ja se duboko nadam da se roditelji neće igrati zdravljem svojeg djeteta i djece u okruženju. Nekih neodgovornih ponašanja će biti, ali to teško možemo spriječiti”, zaključio je ministar, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari