RADIKALNA PROMJENA

U gimnazije su ‘upadali’ samo superodlikaši, ali više ne: Stižu velike izmjene prilikom upisa; Evo o čemu je riječ!

Ilustracija: Riportal - M.L.

Zahtjev za uvođenje prijemnog škole su morale podnijeti mnogo ranije no što se sada predviđa

Prijemni ispiti prilikom upisa učenika u srednje škole već postoje u određenim školama poput zagrebačkoga MIOC-a, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, I. gimnazije i Gimnazije Tituša Brezovačkog.

No, prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, izgleda kako će upravo ti prijemni ispiti imati veću ulogu prilikom upisa učenika, piše Jutarnji list.

Učenik može preskočiti superodlikaša

Sve srednje škole koje to žele moći će provoditi prijemne ispite bez posebnih uvjeta, pri čemu se broj bodova iz prijemnog povisuje sa sadašnjih pet na deset bodova. To znači da će učenik koji ima manji broj bodova iz uspjeha u osnovnoj školi, moći preskočiti superodlikaša, odnosno učenika s prosjekom 5.0, ako bolje od njega riješi prijemni ispit.

Škole će tako moći provoditi provjere posebnih znanja iz hrvatskoga jezika, matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja.

Dosada je školama bilo otežano uvođenje prijemnog zbog kriterija po kojemu su morale dokazati da su u prethodnoj školskoj godini upisale kandidate s bodovima u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.

Posebni elementi više se ne boduju

Također, zahtjev za uvođenje prijemnog škole su morale podnijeti mnogo ranije no što se sada predviđa, konkretno najkasnije do konca prvog polugodišta za iduću godinu. Sada je taj rok 31. ožujka.

U prijedlogu Pravilnika o upisu u srednje škole dogodila se jedna velika novost, a to je ta da se posebni elementi vrednovanja, poput zdravstvenih teškoća, više ne boduju. Učenici su dosada na zdravstvenu teškoću dobivali jedan bod, a po novome prijedlogu na temelju dokazanih zdravstvenih teškoća učenici bi ostvarivali prednost pri upisu, u slučaju ako su dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice i imaju isti broj bodova, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari