NATRAG U KLUPE

UČENICI SE VRAĆAJU U ŠKOLE: Neki od njih će prvi dan nastave započeti vježbama evakuacije!

Škola u Viškovu (Foto: Riportal)

U Sisačko-moslavačkoj županiji najizgledniji je online model, u kombinaciji s mješovitim oblikom nastave

Nastava u svim školama, izuzev onih u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, najvjerojatnije će se u drugome polugodištu od 18. siječnja odvijati u školama, a prvi dan nastave u zagrebačkim bi školama trebao početi vježbama evakuacije, doznaje Jutarnji list od Ministarstva znanosti i Gradskog ureda za obrazovanje.

Tijekom idućeg tjedna sve bi županije trebale donijet odluke o obliku nastave, a pozivajući se na povoljnu epidemiološku situaciju vezanu uz COVID-19 u ministarstvu očekuju da će se županije većinski prikloniti A modelu nastave. Naime, prema podacima baze zaraženih učenika, u tjednu prije početka praznika, od 14. do 20. prosinca, zaraženih je bilo 2657, a od 1. do 7. siječnja brojka se spustila na 507, odnosno 0,11 posto učenika.

“Iskreno se nadam da će se trend s malim brojkama zaraženih učenika nastaviti kako bi smo mogli početi drugo polugodište sa što većim brojem djece u školama”, kaže savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

U Zagrebu sigurnost u prvom planu

Prema potvrdi pročelnika zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, konzultacije s Ministarstvom o obliku nastave počele su jučer, a nastavit će se u ponedjeljak. U Zagrebu je u prvome planu potres, odnosno sigurnost učenika u školskim zgradama, zbog čega je covid pao u drugi plan.

Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanje sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu. Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost.

U Gradskom uredu za obrazovanje kažu da je strah roditelja razumljiv, no ponavljaju da je većina školskih zgrada stradalih u ožujku dobro sanirana.

U slučaju definitivne odluke da se krene s nastavom po A modelu, Gradski ured apelirati će da se nastavnici i školske stručne službe prvog dana nastave tematski posvete upravo potresu. “Sve škole imat će obvezu prvog dana nastave za sve učenike provesti vježbe evakuacije”, kaže Lovrić.

Online model u Sisačko-moslavačkoj

U Sisačko-moslavačkoj županiji najizgledniji je online model, u kombinaciji s mješovitim oblikom nastave.

Ministarstvo obrazovanja jučer je poslalo županijskom uredu za prosvjetu online upitnik za ravnatelje škola u Baniji, kojim pokušavaju doznati koliko učenika trenutačno ne živi u svome domu, koliko ih se namjerava vratiti, kakve su potrebe za udžbenicima i tabletima te koliko je učenika i nastavnika bez pristupa električnoj energiji i internetu.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec nada se da će drugo polugodište krenuti s normalnom nastavom, osim u školama pogođenim potresom.

“Sada nam je važno da se svakako provedu kvalitetne vježbe evakuacije u školama, a i organiziraju stručne službe za pružanje psihološke pomoći. Učenici su i dosad bili u stresu od covida, a sada i od potresa. Nužno je osvijestiti ih što treba činiti u slučaju potresa, da ne bi došlo do panike”, kazala je za Jutarnji list Suzana Hitrec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari