UČENICI U STAVU MIRNO!? Plenković i Petrov za to da nastava započne himnom

Photo: Ilustracija (Damir Spehar/PIXSELL)

Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav, poručuje Plenković

Francuska je od ovog tjedna počela provoditi zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU, riječi himne i moto ‘Liberté, égalité, fraternité’ u svim učionicama, a ideju da se od “rane dobi uvode vrijednosti i simboli Francuske” podržao je i predsjednik Emmanuel Macron.

Večernji list je čelnike hrvatskih parlamentarnih stranaka pitao bi li podržali sličan prijedlog i kod nas, a većina je bila protiv. No, iz Vlade su dobili odgovor premijera Andreja Plenkovića koji sugerira da bi podržao takav prijedlog.

“Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav. Što se premijera Plenkovića tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne”, priopćili su iz Vlade Večernjem listu.

Bernardić: Potrebno je uvesti građanski odgoj

“S obzirom na to da se hrvatska zastava nalazi na svakoj instituciji, a hrvatski grb u svakoj učionici, smatramo da djeca imaju sasvim dovoljno prilike naučiti sve o zastavi, grbu i himni”, smatra predsjednik najveće oporbene stranke SDP-a Davor Bernardić koji dodaje da je u škole potrebno uvesti građanski odgoj “kako bismo djecu učili njihovim pravima i odgovornostima u društvu te kritičkom razmišljanju”.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako francuski prijedlog nije ništa novo i da slična praksa postoji i u SAD-u, no protive se takvom prijedlogu kod nas.

“U Hrvatskoj smo svjedoci zlouporabe domoljublja i pretvaranja zdravog patriotizma u agresivni nacionalizam, da ne kažem u ustaštvo. Zato bismo sigurno bili protiv takvog prijedloga”, obrazložio je Miletić stav IDS-a.

S druge strane, prijedlog je podržao predsjednik Mosta Božo Petrov. “Grb, zastava i himna Republike Hrvatske trebali bi biti istaknuti u učionicama i u javnim prostorima. Time se iskazuje poštovanje prema ljudima koji su našu domovinu stvarali i gradi pozitivan odnos prema njoj”, poručio je Petrov.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari