Udruge prikupljaju novac za podmirivanje sudskih troškova policajke koju je spolno zlostavljao kolega

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Ovakve presude ohrabruju počinitelje dok se žrtve obeshrabruje da prijave nasilje

Nakon što je policijska službenica izgubila spor protiv nadređenog kolege iako je utvrđeno da ju je na dužnosti spolno zlostavljao te sada ona, iako je ona žrtva, mora platiti sudske troškove od najmanje 10.000 kuna, inicijativa #spasime, SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost te Platforma za reproduktivnu pravdu pozvale su građanke i građane na solidarnost te da donacijama podrže policijsku službenicu.

Osumnjičeni je oslobođen jer se zlostavljanje ‘dogodilo samo jednom’, podsjećaju aktivisti i aktivistkinje upozoravajući i da policijska službenica ne može sama podmiriti sudske troškove.

Svi koji to žele, sredstva mogu uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 (s naznakom “za policijsku službenicu”) ili putem doniralice Zaklade SOLIDARNA na: www.solidarna.hr/donirajte

Organizatori i organizatorice akcije posebno ističu važnost uključivanja sindikata te kolegica i kolega policijske djelatnice kojoj je nanesena velika nepravda, a eventualni višak prikupljenih sredstava bit će iskorišten za pomoć drugim žrtvama seksualnog nasilja u okviru Fonda #spasime.

”Ovakve presude šalju jasnu poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno te da su ovakvi slučajevi normalni. Time se ohrabruje buduće počinitelje, dok se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave jer s razlogom nemaju povjerenja u sustav. Iako ovakve poruke institucija obeshrabruju žrtve, poručujemo da smo tu za njih i pozivamo da se obrate udrugama koje su posvećene zaštiti od nasilja jer će tamo dobiti potrebnu zaštitu, potporu i naputke za čitav postupak”, poručile su inicijativa #spasime, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu. 

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari