NEZADOVOLJNI MJERAMA

Ugostitelji: ”Očekujemo državnu potporu za svaki mjesec u kojem nam je ograničen rad!”

Foto: M.L.

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je popuštanje koronamjera koje sutra stupa na snagu.

Između ostalog, ugostiteljski objekti moći će raditi do 23 umjesto do 22 sata, a novost je i da će restorani i kafići koji poslužuju hranu moći raditi i unutra. No loša je vijest da će caffe barovi koji poslužuju samo pića do daljnjeg raditi samo na terasama, piše Index.

Media servis je razgovarao s predsjednicom Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot, koja je istaknula da su zadovoljni što je napravljen korak naprijed, no ukazuje na problem: “Međutim, nismo sretni što smo opet razdvojeni i što se unutar naše ugostiteljske djelatnosti dijeli i opet nas razdvaja da su jedni otvoreni, a drugi zatvoreni, kao što smo već imali slučaj. Voljeli bismo da svi skupa radimo. Imamo kolege koji nemaju terasu, oni ne rade od 28. studenog i tu nitko od nas nije zadovoljan i sretan.”

Mnogi se pitaju hoće li sada lokali kojima je uskraćena mogućnost da rade i u zatvorenom prostoru te sada poslužuju samo na terasama u svoju ponudu uvesti i hranu.

Troskot je za Media servis objasnila da je to vremenski i financijski teško moguće.

“Da biste imali hranu, morate zadovoljiti još neke druge kriterije – morali bi ljudi investirati, a nitko sada nema novca za investiranje. Sumnjam da će se itko upustiti u to. Kažem, i vremenski je teško jer nam je rečeno da se, ako brojevi ostanu dobri i budemo i dalje u silaznoj putanji te ovo otvaranje ne poveća broj, već 15. lipnja razmatra daljnje otvaranje. U tih 15 dana nitko to fizički ne bi mogao napraviti jer se to ne može preko noći”, rekla je.

Neki ugostitelji najavili su ustavne tužbe, pa je premijer Andrej Plenković brže-bolje najavio kompenzacije za lipanj svima onima kojima prihodi budu ispod razine očekivanja.

“Mi očekujemo potporu ne samo za lipanj nego i za svaki naredni mjesec u kojem ćemo imati bilo kakva ograničenja u radu i to komuniciramo vrlo jasno svaki put. Nemoguće je da nemamo potporu, a da nas se ograničava. I mi koji smo otvoreni ne možemo raditi u punom pogonu kako inače radimo i za mene to uopće nije nikad pitanje. Ja to očekujem svaki mjesec”, rekla je.

Predstavnica ugostitelja: Vlasnici kafića i restorana sad imaju jedan veliki problem

Ana Lisak iz Nezavisne udruge ugostitelja rekla je u emisiji Studio 4 na HRT-u kako su caffe barovi oštećeni višekratno.

“U caffe barove koji poslužuju i hranu gosti mogu ući. To je ono za što smo se izborili, ali to nije dovoljno”, rekla je.

Na pitanje kakva je razlika u tome pijete li u ugostiteljskom objektu ili jedete, pa tako on može raditi ili ne, Lisak je odgovorila kako je to teško objasniti te kako nema logike.

“Teško se nalazi razumijevanje za ovakvu odluku epidemiologa”, rekla je.

Naglasila je kako je jedan od zahtjeva ugostitelja smanjenje PDV-a na kavu, a to se odnosi i na tople napitke, vino i pivo. Kako kaže, to bi omogućilo ugostiteljima da prežive, ali “ove godine ništa od toga”.

“Za vlasnike restorana i kafića postoji veliki problem, a to je radna snaga”, istaknula je.

“To je ozbiljan problem. 20 tisuća zaposlenika samo iz caffe barova nedostaje, a gdje su još kuhari i ostalo osoblje? To je ozbiljan problem s kojim ćemo se morati suočiti”, rekla je.

Postavlja se pitanje tko će provjeravati na svadbama dokumente o cijepljenju ili preboljenju covida-19. Lisak smatra kako će to najvjerojatnije biti zadaća organizatora vjenčanja.

“Mi ćemo biti dužni liste koje će ljudi ispunjavati na svadbama vratiti naručiteljima”, rekla je i dodala kako su ugostitelji tražili da osobe koje donose potvrde o svom zdravstvenom stanju budu odgovorne za to jesu li potvrde ispravne.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views