'LOREEN NIJE ZASLUŽILA POBIJEDITI'

Ujedinili se fanovi Eurosonga! Pokrenuta peticija za ukidanje žirija, potpisalo je već 10 tisuća ljudi

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njihov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja’, poručuju

Prošlo je dva dana od velikog finala 67. Eurosonga koji se održao u Liverpoolu. Pobjednica je švedska predstavnica Loreen s pjesmom Tattoo, ali zato mnogi komentiraju kako nije zaslužila pobjedu.

Ona je naime od žirija dobila 340 bodova, što znači da je u prosjeku (kada se izuzme Švedska budući da sami sebi ne mogu dati bodove), dobila u prosjeku 9,44 od 36 zemalja.

Njih 15 dalo je Švedskoj maksimalnih 12 bodova te je tako i doveli do pobjede.

S druge strane, miljenik publike, radi koje bi se i trebao održavati ovaj show, Finac Jere Pöyhönen poznatiji kao Käärijä – od žirija je dobio tek 150 bodova. Za skoro 200 manje od pobjednice, ali zato pravu situaciju pokazuju glasovi publike.

Kääriji je publika dala velikih 376 bodova što je drugi najbolji rezultat na Eurosongu ikad u povijesti, a Loreen je od publike dobila puno manje – 243 boda.

Sada fanovi Eurosonga zahtijevaju ono što je već uvedeno u polufinalne večeri, a to je da o pobjedniku odlučuje isključivo oni sami.

Pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija, a dosad je potpisana više od 10.000 puta. U svom objašnjenju ističu:

“Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njihov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja”, poručuju, piše Danas.hr.

I na video nastupima s ovogodišnjeg finala na YouTubeu vidi se da publika više voli Finsku pa tako ima 133 tisuće lajkova, dok je Švedska trenutno na 92 tisuće. Komentari ispod pobjednice Loreen također točno opisuju ovu situaciju:

“Ovo nije loša pjesma i ne može se poreći da je Loreen talentirana umjetnica. Ali uz sve to, ne mislim da je ovo bila izvedba vrijedna pobjede”, piše u jednom komentaru dok drugi dodaju:

“Finska je od publike dobila 12 bodova u 18 zemalja. Loreen s druge strane, nije dobila 12 ni od jedne države. Što mislite za koga je Eurosong stvoren, za žiri ili za publiku?”

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari