NAPOKON!

UKIDA SE ‘POMICANJE SATA’! Kap koja je Europljanima prelila čašu – ovogodišnji ‘kraći’ Uskrs!

Čak je i Papa negodovao zbog ‘institucionaliziranog nasilja’ nad metabolizmom ljudi, ali je naprosto izgubio živce zbog toga što je ovogodišnji Uskrs trajao – sat kraće

Jučer smo zadnji put pomicali kazaljke na satu!

Mnogima upravo ovo, proljetno pomicanje sata unaprijed, kada gubimo jedan noćni sat za spavanje, predstavlja iznimno težak udarac za metabolizam, jer, kako mnogi kažu, taj jedan sat ‘manje’ za spavanje nadoknađuju idućih sedam pa čak i deset dana.

Podsjetimo, u nedjelju, 31.03.2024. godine, u 2.00 sata ujutro, kazaljke smo morali pokaknuti unaprijed za 1 sat, što znači da se od tog trenutka računalo kao da je 3 ujutro. Pored problema s metabolizmom, mladima je to drastično skratilo i boravak u subotnjem noćnom izlasku.

Napokon odluka

Podsjetimo, već dugi niz godina na najvišim razinama svugdje u svijetu raspravlja se o ukidanju ove mjere jer mnoge studije ukazuju na njenu besmislenost pa čak i na zdravstvenu štetu koju uzorkuje mnogim ljudima. Sada je napokon došla odluka o ukidanju ‘ljetnog’ i ‘zimskog’ vremena! ‘Sjever’ i jug’ Europe se dogovorio koje vrijeme će odabrati za stalno a Vijeće Europe je na telefonskoj sjednici, ponukano i kritikama Pape, donijelo odluku o kojoj se već nekoliko godina intenzivno raspravlja. Većinom glasova odabrano je trenutno važeće, ‘ljetno’ vrijeme, tako da kazaljke na satovima više nikada nećemo morati pomicati!

Zašto je uopće uvedeno?

Jedan od većih razloga za uvođenje ljetnog računanja vremena 1980. godine donijela je naftna kriza 70-ih godina prošloga stoljeća, kada je bilo nužno uštediti električnu energiju. Time se željelo bolje iskoristiti dnevno svijetlo, no niti danas nije jasno je li računica dala rezultate tijekom više od 40 godina koliko se koristi. Stručnjaci ističu kako su uštede koje je donosila promjena računanja vremena ‘u najboljem slučaju bile minimalne’.

Kada se prvi puta počelo primjenjivati, zimsko računanje vremena počinjalo je posljednje nedjelje u rujnu, a završavalo posljednje nedjelje u ožujku. Direktivom EU iz 1996. godine, početak zimskog računanja vremena pomaknut je na kraj listopada.

Diljem svijeta već nekoliko godina postoje pokreti kojima je cilj bio ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena. 2018. godine u EU je provedeno istraživanje na 4,6 milijuna ljudi, od kojih je 84 posto bilo za ukidanje promjene vremena.

Zemlje EU tada su odlučile da će 2021. prestati s ovom praksom, no do toga nije došlo jer se zemlje nisu uspjele dogovoriti hoće li zimsko ili ljetno računanje vremena postati standard. Glavni sukob bio je onaj između ekonomski snažnog sjevera, koji ima manje svjetla, i “navija” za prirodno računanje vremena. Ekonomski slabiji jug priželjkivao je ljetno računanje vremena, kako bi dobili dodatan sat tijekom turističke sezone. Sada se može reći da je ‘južnjačka logika’ prevagnula!

NAJNOVIJE, 2. TRAVNJA! Dragi naši čitatelji, hvala svima onima koji su se nasmijali uz našu prvoaprilsku šalu a onima drugima – isprika na zafrkanciji 🙂 . Iskreno se nadamo da ovakva vijest jednoga dana neće biti samo šala!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari