RODITELJI NAPOKON DOBILI ODGOVOR

Ukoliko vam se dijete zarazi koronavirusom, imate pravo na bolovanje!

Foto: Pixabay/RTL

Dijana Vuksan iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZO) objasnila je ono što muči mnoge roditelje. Riječ je o situaciji u kojoj se dijete zarazi koronavirusom ili mu je određena mjera samoizolacije.

“Ako nadležni epidemiolog utvrdi samoizolaciju djetetu, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je dijete mlađe od tri godine, tad ostvaruje pravo na naknadu plaće u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70 posto od utvrđene osnovice do maksimalno propisanog iznosa od 4257 kuna”, kazala je Dijana Vuksan za N1 pa dodala:

“Naknada u slučaju njege, odnosno samoizolacije djeteta i izolacije roditelja je ista. Maksimalni iznos je 4257 kuna. Ako roditelju nije utvrđena samoizolacija, nego samo djetetu, tad liječnik utvrđuje privremenu spriječenost zbog njege djeteta.”

To je onda, kako objašnjava Vuksan, bolovanje po osnovi bolesti djeteta. No, ako bi se naknadno utvrdila potreba za izolacijom roditelja, mijenja se uzrok, ali naknada je ista.

“To nije obaveza nego pravo roditelja. Ako može organizirati čuvanje ili raditi od kuće, ne mora nužno koristiti pravo na naknadu plaće”, istaknula je Vuksan.

 

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari