ODNOS SNAGA

Ukrajina i Rusija: Donosimo tko ima više vojnika, tko jaču mornaricu, a tko je premoćan u zraku?

Rusija je podigla oko dvije trećine kopnenih snaga, a Ukrajinci uglavnom imaju opremu iz sovjetskog doba, koju ruski generali dobro poznaju

Urednik The Guardiana za obranu i sigurnost Dan Sabbagh izradio je procjenu ruske i ukrajinske vojne snage te ja razložio zašto zapadni analitičari vjeruju da Vladimir Putin želi sveobuhvatnu invaziju Ukrajine.

U svojoj analizi navodi da je Rusija okupila više od 150.000 borbenih vojnika na granicama Ukrajine, s još 34.000 lako naoružanih separatističkih snaga u proruskim državama Donjecku i Lugansku.

Procjenjuje se da je to otprilike dvije trećine ukupnih ruskih kopnenih snaga. Polovica moskovskih zračnih snaga također je raspoređena u regiji.

Invazija na Ukrajinu trebala bi biti najveći rat viđen u svijetu od invazije na Irak 2003. godine pod vodstvom SAD-a, u kojoj je raspoređeno oko 175.000 vojnika.

Do prije koji dan analitičari su još suzdržano govorili o tome da bi Putin zaista mogao krenuti u totalnu invaziju na Ukrajinu, no jutros se upravo to obistinilo. Europski čelnici su reagirali i poručili da je do najozbiljniji rat u Europi od kraja Drugoga svjetskog rata, a čelnica Europske Komisije Ursula von der Leyen poručila je da je ovo “jedan od najmračnijih trenutaka za Europu nakon Drugog svjetskog rata.”

Glavni cilj Kijev

Kako se navodu u analizi The Guardiana, očekuje se da će Rusija imati višestruke osi napada, ali da je glavni cilj Kijev u kojem živi oko 3 milijuna stanovnika. Vjeruje se da Putin želi “promjenu režima” u Kijevu, cilj mu je grad okružiti vojskom i potom svrgnuti predsjednika Volodymyra Zelenskog.

Britanija je upozorila da je ruska špijunska agencija FSB-a dobila zadatak da isporuči Kijev i druge velike gradove Ukrajine, dok su SAD otišle dalje i tvrdile da su ruski dužnosnici sastavili popise ukrajinskih osoba za “prikupljanje” u područjima gdje je njezina vojska postigla kontrolu.

S druge strane, Ukrajina ima redovitu vojsku od 125.600 prema Međunarodnom institutu za strateške studije, ali je mobilizirala svoje pričuve od najmanje 36.000.

No tu je i oko 300.000 ljudi koji su imali vojno iskustvo u borbama na istoku. Kijevska vojska uglavnom je koncentrirana na istoku zemlje, u blizini okupirane regije Donbas.

Rusija ima značajnu prednost i u zraku – ukupno 1172 borbena zrakoplova naspram ukrajinskih 124, prema IISS-u.

Ruska mornarica dominantna je u sjevernom Crnom moru, gdje postoji zabrinutost da bi Kremlj mogao pokušati pokrenuti morski napad na Odesu.

Iako je Ukrajina nastojala modernizirati svoju vojsku lani, primajući protutenkovske projektile Javelin od SAD-a, protutenkovsko oružje kraćeg dometa iz Ujedinjenog Kraljevstva i mali broj TB2 dronova iz Turske, najveći dio svoje vojske i opreme su starije verzije opreme čiji dizajn potječe iz sovjetskog doba i ruski generali ih poznaju jako dobro.

Istovremeno, Ukrajina nije članica NATO-a i pretpostavlja se da neće dobiti izravnu potporu tog vojnog saveza, prenose RTL Vijesti.

Pogledajte video ruskog bombandiraja zračne luke Ivano-Frankivsk u jugozapadnoj Ukrajini:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari