IZ OBRANE U NAPAD

Video | Ukrajinci okupiraju dijelove Rusije, svijet šokiran, Putin bijesan: Koji je cilj ovog vojnog poteza?

Ukrajinski upad u Rusiju svakako je bez presedana od početka rata, a kako nije do kraja jasno što je cilj akcije – cijeli se svijet pita – što dalje slijedi?

Ukrajinska vojska na ruskim cestama. Jutros su kamere bile u bazi na granici u kojoj su do jučer bili ruski vojnici. I nije jedina koja je napuštena. Vojnici su iz oklopnjaka snimali vožnju pustim ulicama Sudže, ruskog grada uz granicu veličine Biograda, i pitali se gdje su im protivnici. “Tražili smo gotovo svugdje u Sudži, još uvijek nemam pojma gdje bi se ti kurvini sinovi mogli skrivati”, rekao je neimenovani vojnik u snimci na društvenim mrežama.

Drugi skidaju ruske zastave sa zgrada, treći sprejem ispravljaju imena gradova na tablama s ruskog na ukrajinski, četvrti se žale za ruske supermarkete. “Kažem vam, izbor je očajan. Zalihe su male. Ukrajinski supermarket je bolji! Slava Ukrajini!”, govorio je drugi vojnik. Neki su čak i stavili recenziju restorana s ruske strane granice, uz komentar da je parking premalen za tenk.

Istodobno, ruska strana objavljuje snimke tenkova i oklopnjaka koje, kako tvrde, šalju kao pojačanje u Kursku oblast. A tu su i kadrovi ruskih građana koji napuštaju svoje domove, baš kao i stotine tisuća Ukrajinaca u posljednje dvije i pol godine. “Ne znamo ništa – jesu li nam kuće još tamo ili nisu. Nemamo nikakvu komunikaciju ni s kime doma”, rekla je za kamere ruske državne televizije Tatjana Pačina, evakuirana iz Kurske oblasti.

Sve se to događa na području na kojem se u Drugom svjetskom ratu vodila najveća bitka u povijesti ratovanja. Jučer navečer u Kijevu su rekli da pod kontrolom imaju tisuću kvadratnih kilometara ruskog teritorija. Danas su u izvještaju s terena predsjedniku bili još konkretniji.

“Od danas su pod našom kontrolom 74 naselja. Borbe su u tijeku duž cijele bojišnice. Unatoč velikom intenzitetu borbenih djelovanja, situacija je pod našom kontrolom. Nastavljamo s operacijom”, rekao je vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski.

Prije toga su objasnili da im cilj nije okupacija, nego sprječavanje slanja ruskih pojačanja u Donbas. “Za razliku od Rusije, Ukrajini ne treba tuđa imovina. Ukrajina nije zainteresirana zauzeti teritorij Kurske regije, ali želimo zaštititi živote naših ljudi”, poručio je Georgij Tihi, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Invazija je za analitičare u svakom slučaju već postigla uspjeh. “Očigledno, dogodilo se po planu koji je bio vrlo učinkovit i koji je napokon bio pripremljen u tajnosti. Za razliku od neuspjele ofenzive prije godinu dana koju su najavljivali na svim kanalima 24 sata, ovo je očito bilo pripremljeno u vrlo uskom krugu”, kaže vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

Dok rusko ministarstvo obrane objavljuje snimke aviona i helikoptera koji navodno napadaju kolone s ukrajinskim naoružanjem, s terena stižu vijesti o neuspješnim pokušajima da potisnu ukrajinske trupe. Ruski car se pred kamerama državne televizije trudi prikazati da sve i dalje ima pod kontrolom. “Neprijatelj će sigurno dobiti dostojan odgovor, a svi naši ciljevi će nesumnjivo biti postignuti”, izjavio je Vladimir Putin.

A iz Kijeva mu stiže prkosan odgovor. “Rusiju treba natjerati na mir, pogotovo ako je Putin toliko spreman na borbu”, poručio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Izlet u ruski teritorij možda i nema neki konačni strateški cilj, ali pokazuje rusku slabost. “Demonstrira spremu ukrajinske vojske, vraća moral i građanima i vojnicima, pokazuje saveznicima, Amerikancima i Europskoj uniji da je Ukrajina još uvijek sposobna boriti se”, zaključuje Branimir Vidmarović.

Prije točno 24 godine potonuće podmornice imena “Kursk” obilježilo je početak Putinove vladavine. Sada se Ukrajina nada da bi invazija u oblasti Kursk mogla značiti početak Putinova kraja, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari