NAZVAO OBITELJ

Ukrajinci presreli poziv ruskog vojnika: ‘Mama, ne daju nam jesti. Dopustili su da nas sve pokolju’

Ukrajinski stručnjaci uspjeli su presresti velik broj poziva ruskih snaga i ti pozivi otkrili su puno o stanju ruske vojske na terenu

Na prvim crtama bojišnice, blizu ukrajinskog grada Lyman, 8. studenog u 15.10 ruski vojnik Andrej odlučio je ignorirati naredbu nadređenih i mobitelom nazvati svoju majku.

”Mama, nitko nam ne daje jesti. Zalihe su nam iskreno nikakve. Uzimamo vodu iz lokvi, onda je ocijedimo i pijemo”, opisao je ruski vojnik.

Dva dana prije nego je Andrej nazvao svoju majku, ruske su snage ‘napokon‘ zapucale prema ukrajinskim položajima ispalivši fosforne bombe, no nije ostvareno obećanje da će im stići municija koja bi mogla okrenuti tijek bitke, piše Guardian.

”Gdje su granate kojima se Putin hvalio? Točno ispred nas je jedna visoka zgrada. Naši vojnici je mogu pogoditi. Jedan krstareći projektil i to je to”, ispričao je vojnik.

Andrej je tješio svoju majku koja živi u Kostromi, gradu oko 500 km jugoistočno od Moskve, i govorio joj da će biti dobro. Kazao je: ”Uvijek se molim, majko. Svako jutro se pomolim.’’

Kad su novinari došli do njegove majke, ona je rekla da njezin sin nije s njom, a nakon toga je briznula u plač i spustila telefonsku slušalicu. Detalji razgovora između vojnika i njegove majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, sada se mogu poslušati i pročitati jer je poziv presrela ukrajinska vojska i proslijedila ih novinarima.

Među presretnutim razgovorima je i onaj od 6. studenog između jednog oca i Andrejinog kolege i imenjaka, koji je poginuo kao pripadnik 35. motorizirane brigade.

”Pojačanja – nema. Komunikacija – nema. Rekli su nam da se ne smijemo povlačiti. Inače će nas upucati”, odgovorio je vojnik kad ga je tugujući otac pitao o statusu muškaraca koji su preživjeli ukrajinski napad.

Treći presretnuti razgovor je od 26. listopada i u njemu je vojnik iz Donjecke oblasti rekao svojoj ženi da je s još trojicom kolega pobjegao od krvoprolića i sada razmišlja o predaji.

”Spavam u vreći, sav sam mokar, kašljem, općenito sam sje*an. Dopustili su da nas sve pokolju”, ispričao je.

Ukrajinci su presreli tisuće poziva u rovovima na prvim crtama, a ukrajinski stručnjaci potom su ih analizirali za slučaj da u njima ima vrijednih obavještajnih podataka i onda, ako je potrebno, objavili, piše danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari