DOBRODOŠLI U LIJEPU NAŠU

VideoUlaznica za Hrvatsku sedam eura. Regija bijesna: ‘To je diskriminacija’. Ministarstvo: ‘To je zbog sigurnosti’

BiH se često naziva drugom domovina Hrvata, bratskom zemljom, ali, čini se, braća uskoro neće moći k nama praznih ruku

Našim susjedima, koji nisu u Europskoj Uniji, uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati ulaznica. Da, da, kao da smo zabavni park i nudimo vožnje na vlaku smrti, ulazak u zemlju naplaćivat ćemo sedam eura.

I Srbi i Crnogorci i Kosovari i državljani BiH, svi će prije nego stignu morati popuniti elektronski formular, a ako su stariji od 18 i mlađi od 70 morat će platiti i 50 kuna.

Sve zbog sustava ETIAS, koji se uvodi od 2023. i koji služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja. I to ne samo naših susjeda, nego državljana više od 60 zemalja koji stižu u Europsku uniju, izvještava Ružica Đukić za RTL Vijesti.

Problem je u tome što se dozvola može čekati do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu. 

BiH se često naziva drugom domovina Hrvata, bratskom zemljom, ali, čini se, braća uskoro neće moći k nama praznih ruku. Dok ne uplate 7 eura, nema ulaska.

Važi za sve građane trećih zemalja koje su izuzete iz viznog režima. Pa tako i Crnogorce koji kao da ne mogu vjerovati da se to zaista događa.

Ulazak u Schengen uvjetovan je uvođenjem ovog sustava. Građani trećih zemalja koji namjeravaju u EU, pa tako i kod nas, popunit će elektronski obrazac. I to prilično detaljan: Što su po zanimanju, jesu li bili kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Europi pa čak i koje lijekove koriste.

Odobrenje bi trebali dobiti već za 15-tak minuta, ako ga dobiju jer, prema onomu što su nam poslali iz Ministarstva unutarnjih poslova, nekima ni to neće biti dovoljno:

“Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu”.

To bi moglo biti veselo. No, neće biti veselo našoj ekonomiji ako nam zbog novog sustava padne broj gostiju.

“Ja bih rekla da je najprije važno istaknuti da velika većina gostiju koji dolaze u Republiku Hrvatsku zbog turizma dolazi upravo iz područja Europske unije i čak njih 80 posto. Mi jesmo usmjereni na države trećih zemalja i naravno da je svaki gost važan i da svakom treba usmjeriti pažnju. U tom smislu sustav ETIAS ima namjeru i cilj povećati sigurnost unutar granica Europske unije”, objašnjava Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

Nakon ulaska u EU, čini se, dobili smo novu braću: Nijemce, Austrijance, Talijane. I oni k nama i mi k njima možemo bez ograničenja. I to je odlično, ali ipak ne znaju oni u Bruxelles da neke veze ne mogu razdvojiti ni žute zvjezdice ni Schengen pa neće ni ovaj novi ETIAS, izvještava Ružica Đukić za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views